ניתן ללחוץ על כל אות , כדי להגיע ישירות לקבוצת מונחים המתחילה באות זאת, בדף זה

a

Anti-lock Braking System - מערכת המונעת נעילת הגלגלים בעת הבלימה ועל ידי זה מונעת איבוד השליטה ברכב בעת בלימת חירום.

e

Electronic Brake Force Deistribution - מערכת חלוקת כוח בלימה אלקטרונית.

 

מערכת בלימה זו מאפשרת למערכת ה-ABS לחלק את כוח הבלימה בין הציר המרכזי והציר האחורי לתנאי הדרך ולעומס המצוי על גבי הציר האחורי של הרכב.  (באדיבות אלפא-רומיאו ישראל)

 

v

Vehicle Dynamic Control - מערכת בקרת יציבות.

 

המערכת נכנסת לפעולה באופן אוטומטי בעת סטייה של הרכב או בעת כניסה לסיבוב מהיר, על מנת להקטין את עוצמת המנוע או להחיל את עוצמת הבלמים הדרושה. על ידי כך נמנע היגוי יתר או תת היגוי, פעמים רבות אפילו ללא ידיעת הנהג.   (באדיבות אלפא-רומיאו ישראל)

 

א

מכונית שבה כל ארבעת הגלגלים מונעים. קיימים שני סוגים:

א.  4X4 קבוע - (AWD) קואטרו

ב.  4X4 משולב - בהתאם להחלטת הנהג, השילוב הוא חשמלי או ידני.

 

מכשיר ההופך אנרגיה מכנית סיבובית לאנרגיה חשמלית. אלטרנטור מונע בדרך כלל על ידי הרצוע של המנוע והוא מספק זרק לכל מכבלי החשמל ברכב. יחד עם זאת האלטרנטור טוען את המצבר. האלטרנטור פועל על זרם ישר.

זהו מונח שסורס ממונח אשר קשור למבנה הכימי של הבנזין - "איזו אוקטן".

במנוע בנזין, התערובת של אוויר ודלק נשאבת או מוזרקת לתוך הצילינדר, "מחכה" לניצוץ של המצת שיצית אותה. אם התערובת נוצרת מעצמה, לפני הופעת הניצוץ, מתרחשת במנוע תופעה הרסנית הנקראת "דטונציה". ככל שהאוקטן של הדלק גבוה יותר, כך התנגדותו להתלקחות העצמית גבוהה יותר ואין סכנה לאותה תופעה הרסנית.

אוקטן גבוה יותר מאפשר למנוע לדחוס יותר את התערובת וע"י כך לקבל ביצועים טובים יותר. מספר האוקטן מתאים למידת הדחיסה של כל מנוע. אין ערך וחבל על הכסף, אם משתמשים בבנזין בעל אוקטן גבוה יותר, למנוע שאינו דורש זאת.

 

מקרר את האויר המוזרם ע"י המגדש לפני כניסתו למנוע ע"י כך נכנס יותר אויר למנוע.

ב

ברוב המכוניות בלמי התוף עברו מן העולם. הפעלה הידראולית של הבלמים גרמה ל"סנדלים" להיצמד לחלקו הפנימי של התוף שהיה חלק מהגלגל, ועל ידי החיכוך בין ה"סנדלים" והתוף נגרמה האטה של התוף ויחד עם זאת להאטה של הגלגל.

 

בלמי הדיסק החליפו את בלמי התוף. הרפידות מחליפות את ה"סנדלים". הרפידות עשויות מחומר בעל מקדם חיכוך גבוה, על ידי כך מושגת האטת הדיסק ויחד איתו האטת הגלגל הקשור אליו.

 

ג

רכב שאינו מנועי, המיועד לפי מבנהו להיגרר על ידי רכב מנועי מאחוריו,
בין שהוא משמש ובין שאינו משמש להובלה, למעט רכב צדי (פול טריילר).

גורר שמותקנת עליו מערכת רכינה (פול טריילר + היבר).

יחידה בצורת צלחת המקשרת בין רכב גורר תומך לנתמך.

ד

מנוע שריפה פנימית העובד על דלק סולר. להבדיל ממנוע OTTO (בנזין) שהתערובת דלק ואוויר ניצת על ידי ניצוץ חשמלי, בתוך מנוע דיזל האוויר נדחס לטמפרטוה גבוהה ולתוכו נזרק הסולר הניצת על ידי האוויר החם.

 

מותקן בדרך כלל בסרן האחורי, ברכבים 4X4 גם בסרן קדמי. תפקידו של הדיפרינציאל לאפשר לכל גלגל מונע, להיסתובב במספר סיבובים שונה בעת עיקול דרך. על ידי כך נמנעת החלקת הרכב בזמן עיקול.

 

ה

הכוונה להזרקת הדלק בתוך הצילינדרים. במנוע דיזל מוזרק הסולר לתוך האוויר החם והדחוס. בשנים האחרונות במנוע בנזין ההזרקה החליפה את הקרבורטור. גם במנוע בנזין (OTTO) מוזרק הבנזין לתוך הצילינדרים. קיימים סוגים שונים של מערכת הזרקה.

 

הגדרה הפיזיקאלית של הספק היא כוח כפול דרך חלקי זמן. (כוח X דרך / זמן). הספק מודדים בכוח סוס. הגדרה הפיזיקאלית של כוח סוס היא 75 קג"מ (ק"ג לגובה 1 מטר) בשניה אחת. ההספק ברכב משפיע על "סחיבת הרכב", העוצמה של המנוע, התאוצה ועוד. היות וההספק תלוי גם במהירות, כאשר מציגים הספק של מנוע יש לציין באיזה מספר סיבובים (טורים) הוא נמדד.

 

תמסורת הנעה נוספת המורכבת בטבור הגלגל.

ו

יחידה המקשרת בין הגורר לגרור.

ט

(מגדש) מזרים אויר בלחץ בתוך המנוע. מופעל ע"י גזי הפליטה של המנוע.

רושם מהירות סיבובי המנוע, שעות העבודה של המנוע ומהירות נסיעת הרכב בק"מ (די דומה ל"קופסה שחורה" במטוסים).

כ

זאת יחידת הספק. מנוע המרים 75 ק"ג לגובה 1 מטר בשניה אחת, הוא בעל הספק של כח סוס אחד.
לדוגמה: מנוע שיש לו 100 כוחות סוס (כ"ס) מסוגל להרים (אם לא נזדקק להזיז) 750 ק"ג לאורך 10 מטר בשניה אחת.

האגדה מספרת, שהמונח "כוח סוס" הוא ירושה של אותם הסוסים שהניעו אבני רחיים,
והאיכרים הסכימו להחליפם במנועים אשר התאימו לקצב העבודה של הסוסים.

הערה חשובה:

אין ערך לציון הספק המנוע בכוחות סוס (כ"ס) אם לא מציינים ליד זה, באיזה מהירות סיבוב (סל"ד) הוא נבדק.
לא פעם מסתתרת במונח זה הונאה קטנה . מנוע חלש, שנבדק במספר סיבובים גבוה, יראה הספק גבוה.

לכן, אל תתרשמו יתר על המידה מכוחות הסוס האימתניים של המנוע.

 

מ

מבחני ריסוק המתבצעים על ידי חברות אירופאיות או אמריקאיות המתמחות בכך. מבחן הריסוק מתייחס פרטני לכל דגם ושנת ייצור. בדרך כלל הסימון של מבחן הריסוק מסומן בכוכבים.

 

במנוע הקודם היו שלושה גורמים: כח (ק"ג), מרחק (מטר) וזמן (שניה). במומנט אנו עוסקים אך ורק בכח ובמרחק. ההספק תלוי במהירות סיבוב המנוע. לא כן המומנט. במקרים שבהם אנו מעוניינים גם בכח וגם במהירות חשוב לנו ההספק (בכוחות סוס). במקרים שבהם נחוץ לנו כח לאורך דרך מסוימת בלא התחשבות במהירות מדובר במומנט.

לדוגמה: על מנוע הפועל בתנאי שטח ועליו להתגבר על מכשול קשה, להיות בעל מומנט גבוה.

 

EuroNCAP‏ (European New Car Assessment Programme)

ארגון להערכת בטיחות של כלי רכב. כדי לדרוג רמת הבטיחות של כלי הרכב החדשים, מבצע הארגון מבחני ריסוק לכלי רכב שונים. מבחני הריסוק כוללים התנגשות חזיתית, התנגשות צד, פגיעה בעמוד, הגנה על הולכי רגל והגנה על ילדים.

 

 

מצמד הידראולי + מכפיל מומנט המנוע.

יחידת הנעה מכנית לתיבת הילוכים.

מערכת האטה לרכב. מופעל חשמלית, הידראולית, או ע"י המנוע.

מערכת למניעת נעילת גלגלים בזמן בלימה.

נ

גרור הבנוי כך שחלקו הקדמי נח על תומך (סמי טריילר).

נתמך שמותקנת עליו מערכת רכינה (סמי טריילר + היבר).

נועל דיפרנציאל בסרן האחורי. מבטל את פעולת הדיפנציאל לשם הגברת העבירות בשטחים קשים לתנועה. אין להפעילו בעת נסיעה בכביש.

ס

מספר הסיבובים לדקה שמסתובב גל הארכובה של המנוע. במנועי מכוניות פרטיות, גל הארכובה, מסתובב בסיבובי "סרק" (כאשר לא לוחצים על דוושת הדלק) כ-800 סל"ד (סיבובים לדקה). במנועים מהירים, מגיעים מעל 6,000 סל"ד, עם הגברת הלחץ על דוושת הדלק.

הערה:  אין ערך לציון הספק המנוע בכוחות סוס (כ"ס), אם לא מציינים ליד זה באיזה מהירות סיבוב (סל"ד) זה נבדק. לא פעם מסתתרת במונח זה הונאה קטנה. מנוע חלש, שנבדק במספר סיבובים גבוה, יראה הספק גבוה. לכן, אל תתרשמו יתר על המידה מכוחות הסוס האימתנים של המנוע.

 

סרן אחרוני נוסף לרכב 2 X 4 הניתן להרמה מהכביש.

מסיט רוח – מכוון זרימת הרוח למניעת התנגדות בעת נסיעה.

ר

  רכב שנבדק, טופל, תוקן והושבח במידת הצורך על ידי מוסך של היבואן ! כולל אחריות היבואן.

רכב שעל פי הנתונים מזהם פחות את הסביבה יחסית לרכבים האחרים. הדגש בו הוא על שימוש באנרגיות חילופיות בחלק מהנסיעה דוגמת חשמל, בדיקת המרכיבים של גזי הפליטה, שימוש בגזים שאינם פוגעים באטמוספרה במערכות שונות כגון מערכת מיזוג האוויר ועוד.

 

מרחק ממרכז סרן קדמי למרכז סרן אחורי.

ש

לכל כלי הרכב קיימת שלדה, מאופונעיים עד טנק. יש סוגים שונים של שלדה, עיקר תפקידה לחבר עליה את כל חלקי הרכב ולשמור על שלמותו של הרכב ונסיעה בטוחה. פגיעה בשלדה גורמת לפגידה במערכות הבאות: מערכת היגוי, צמיגים, תיבת הילוכים, ועוד.

פגיעה בשלדה גם אחרי תיקונה גורמת לירידת ערך מסחרי של הרכב.

 

אחת התכונות של שמן, שהוא משנה את צמיגותו בהתאם לטמפרטורה. כאשר מנוע קר בבוקר, השמן יהיה סמיך מאוד ובצהרי היום, כאשר המנוע חם מאוד - שמן המנוע נהפך לדליל ביותר. בשני המקרים השמן לא ימלא את יעודו כראוי. שמן רב-דרגי, הוא שמן אשר שומר על צמיגותו האופטימלית גם בשינויי הטמפרטורה. אי לכך, מומלץ להשתמש במנועי מכוניות בשמן רב-דרגי.

 

ת

אלה תוספות לרכב שבאות עם הרכב מחו"ל ואי אשפר להזמין דגם מסויים ללא תוספות אלה. רשימת התוספות האינטגרליות מופיעה במחירון בכותרת של כל דגם באמצעות סימנים מיוחדים.
אלה תוספות שבאות עם הרכב מחו"ל או הורכבו בארץ, אך הוספו לפי הזמנה מיוחדת. רוב התוספות האופציונליות רשומות במחירון בשטח אפור, בתחילת כל מותג.

תיבת הילוכים בעלת קונוסים המתאמים את מהירות גלגלי השיניים המשתלבים.

תא מאורך בהמשך לתא הנהג במשאית, כולל מיטה נוחה.

תא מאורך בהמשך לתא הנהג במשאית, כולל ספסל. מותקנת בו דלת לכניסת הצוות.