בכל פעם כשאתם שוכרים דירה, מצוין בחוזה ישר בתחילתו שמדובר ב: "שכירות בלתי מוגנת".
לידיעה: החוק מגן על בעל הבית מפני תביעות של השוכרים העלולים לתבוע בעלות על הדירה מכוח היותם דיירים מוגנים, או כאלה ששילמו דמי מפתח.
לכן, בכל חוזה שכירות מוקדש סעיף שלם לנושא דמי המפתח, או השכירות המוגנת, בכדי להגן על המשכיר מפני תביעות עתידיות.
מהי שיטת "דמי מפתח"? מהו דייר מוגן?
מיהו בעצם דייר מוגן, מהי שיטת דמי מפתח ומה הביא להתפתחותה ?
שיטת דמי המפתח התפתחה בשנות ה-50 במטרה לעזור לעולים החדשים שהגיעו חסרי כל לארץ לקבל דיור זול יחסית, ללא צורך לטלטל את עצמם ממקום למקום, כך שיוכלו לשהות במקום מגורים אחד לאורך זמן ולשמור על מעמדם כשהחוק עומד לצידם ואין אפשרות לפנות אותם מביתם או לעלות להם את דמי השכירות בכל פעם.
ביסודו חוק הגנת הדייר היה חוק הומני וסוציאליסטי שנועד להקל על החלשים. כיום עדיין נותרו למעלה מ-35,000 דירות המושכרות בשכירות מוגנת בעיקר בערים הגדולות תל אביב ירושלים וחיפה אך גם ברמת גן ובערים נוספות. חלק מדיירי דירות אלה הם עדיין דיירים שחתמו על החוזים בשנות השישים והשבעים או יורשיהם. מידי שנה מתבצעות כ- 200 עד 250 עסקאות חדשות בדמי מפתח.
דייר מוגן עשוי להיות מי שניכנס לנכס לפני 20.8.18 כשוכר, והפך בחסות חוק הגנת הדייר משנת 72 לדייר מוגן, או לחלופין מי ששילם "דמי מפתח", תשלום שאינו דמי שכירות חודשית אך גם אינו שווה ערך לדמי רכישת נכס, אלא רק סכום שמהווה חלק קטן מערכו הממשי של הנכס.
זכויות דייר מוגן
לדייר המוגן זכויות רבות בנכס, אך לא זכויות קנייניות:
- כאשר הנכס מאוכלס בדייר מוגן, אין בעל הנכס יכול לעשות בו כל שימוש - לא למכור אותו בשוק החופשי ולקבל עבורו את שוויו האמיתי, או להשכיר אותו בשכירות חופשית שמגיעה למאות דולרים מידי חודש, ואף לא לעשות בו שימוש לצורך עצמי.
לדוגמא, נניח שיש לבעלים בן או בת בוגרים שזקוקים לדירה, אין באפשרות הבעלים לפנות את הדייר מן הנכס, ולשכן במקומות את בנו או ביתו, זאת מכוח היות הדייר מוגן. הרי אם הדייר היה שוכר את הדירה בשכירות חודשית רגילה ומשלם מאות דולרים מידי חודש. עם תום החוזה השוכר היה יכול לפנותו ולעשות בדירה כרצונו...
- השכירות המשולמת על ידי הדייר המוגן נמוכה מאוד - ממספר עשרות שקלים ועד מאות בודדות של שקלים לנכס גדול במיוחד. המחירים כמעט ואינם מתעדכנים, וגם זאת רק באחוזים בודדים.
- קרובי משפחה - קרובי משפחתו של הדייר המוגן עשויים להפוך הם עצמם לדיירים מוגנים במידה והם מתגוררים יחד עימו בנכס, או שהו איתו תקופה כלשהי בחייו עד לפטירתו.
מה ההבדל בעצם בין דייר בדירה בטאבו לבין דייר בדירה בשכירות מוגנת?
- דייר בשכירות מוגנת אינו בעל הדירה - להבדיל משכירות בלתי מוגנת, הוא יכול להתגורר בה כל חייו אך אינו יכול להוריש אותה. במידה והוא נוטש אותה או אינו מתגורר בה לתקופה מסוימת (אפילו אם אושפז בבית חולים לתקופה ארוכה), היא עוברת לידי הבעלים.
- לדייר בשכירות אין זכויות בנייה כלשהן ואינו יכול לעשות שיפוצים שאינם על דעת הבעלים.
- בעל הבית חייב לדאוג לתקינות הבית, ניקוי ואחזקה תקינה של המיתקנים , הגינה, חדרי המדרגות המאור ושאר השטחים המשמשים את הדיירים, הגג, הקונסטרוקציה תיבות המכתבים מעקה המרפסת תיקוני הנגרות ציפוי החוץ של הבניין. קיימים תיקונים פנימיים בתוך הדירות שמצויים באחריותו הבלעדית של הדייר, ומספר תיקונים עימם מתחלק בעל הבית עם הדיירים.
- בדירה בבעלות מלאה בטאבו הבעלים אחראי על התחזוקה המלאה של הדירה בה הוא מתגורר אך הוא גם יכול לעשות בה כרצונו ולהפיק ממנה תשואה מלאה על ידי השכרתה בשכירות חודשית בשוק החופשי ולהפיק תועלת אישית. בדירה מוגנת הבעלים אמנם אחראי לתחזוקת הנכס לתקינותו ואף לניקיונו.
- בפועל מתגורר בו דייר שמשלם פרוטות, יכול להתגורר בדירה כל חייו ואף להותיר אחריו בני משפחה שימשיכו לגור שם שנים רבות נוספות, ולהוות נטל כלכלי על הבעלים, אך התועלת שמפיק בעל הבית מהדירה היא מועטת ביותר, ורק בשעה שמתחלפים הדיירים (מתבצעת מכירה בדמי מפתח) מקבל בעל הדירה סכום משמעותי כלשהו, שעדיין נופל במאות אחוזים מערך הדירה האמיתי.
חשוב לדעת, מה קורה בפועל?
נניח ואתם עוברים ברחוב שנחשב ממש משובח, ועיניכם נתקלות בבניין שמצבו מתפורר ומט לנפול, ואתם חושבים בליבכם "מי לעזאזל בעל הבית שמעיז להזניח בצורה כזאת את הבית שלו?"
בפועל, בד"כ מדובר בבעל בניין מנסה להתיש את הדיירים שלו, לגרום להם להרים ידיים ולמכור לו את הדירות שברשותם , בדרך כלל במחיר נמוך מכפי שהיו רוצים. הוא לא מוכן להשקיע ולשפץ ואף אינו מתיר להם לעשות זאת, כך שבפועל הם מתגוררים בדירות מטות לנפול במצב תחזוקתי גרוע, ומתרצים לעיתים (בעיקר אם הם קשישים) על הצעות פשרה נמוכות יחסית.
קיימים כמובן גם מיקרים הפוכים לחלוטין בהם בעלי הבית מעוניינים בתחזוקה נאותה של הבניינים שברשותם ואף מעודדים את תחלופת הדיירים.
איך מתחלקים סכומי דמי מפתח במקרה של החלפת דייר?
דייר שנכנס לפני שנת 58 מגיע לבעל הבית 1/3 מסכום דמי המפתח ולדייר 2/3.
דיירים ששילמו דמי מפתח ונכנסו אחרי 14 לאוגוסט 58:
- לבעל הבית מגיע בשנה הראשונה 15% ולדייר 85%.
- מ-1-2 שנים 25% לבעל הבית ו-75% לדייר.
- מ-2-5 שנים 33% לבעל הבית ו-67% לדייר.
- מעל 5 שנים 40% לבעל הבית ו-60% לדייר.
כמו כן, מוזמנים לקרוא על:
יש לכם עדיין שאלות? מוזמנים לפנות אלינו להמשך קבלת ייעוץ.