מאת: עו"ד ליאנה חזין רביב

תסמונת צליפת שוט עלולה להתרחש כתוצאה מנפילה מאופניים, נפילה מסוס, תאונת סקי, חבטת אגרוף, אך ברוב המוחלט של המקרים בעולם המערבי צליפת שוט מתרחשת במהלך תאונות דרכים.

שילובם של הכוחות שהופעלו על הגוף במהלך ההתנגשות עם המצב הגופני הבסיסי, תנוחת הגוף והצוואר ברגע הפגיעה ואמצעי הבטיחות המותקנים ברכב קובעים את מהות הנזקים, מיקומם וחומרתם. הנזקים יכללו לרוב מתיחות וקרעים זעירים של רקמות רכות אשר יגרמו לכאבים קלים ומוגבלות תנועה שתיעלם תוך ימים עד שבועות. לעיתים הנזקים עלולים להיות חמורים יותר ולכלול פגיעה במפרקי הגוף השונים, פגיעה בעמוד השדרה וחוט השדרה, פגיעה בכלי הדם ובמוח. במקרים רבים הצוואר הוא הנפגע העיקרי.

הסימנים והתסמינים של תסמונת צליפת שוט כוללים, בין היתר, כאבי צוואר וגב תחתון מלווים במגבלות בתנועה, כאבי לסתות, כאבים והתכווצות קבוצת שרירי עמוד השדרה, וכאבים בין השכמות. תסמינים אפשריים נוספים כוללים כאבי ראש, סחרחורת, ורטיגו, ראייה מטושטשת, טנטון, אובדן שיווי משקל. יתכנו גם סימפטומים על רקע נפשי הכוללים קושי להירדם, חרדה, דיכאון וקשיים בריכוז.

בארצות הברית מתרחשות בממוצע כמיליון פגיעות צליפת שוט. כ-11.3% מהם יחזרו לעבודה רק כשנה לאחר הפגיעה – משמעות נתון זה היא כי פגיעה זו מצריכה לעיתים קרובות טיפול מורכב במשך מספר חודשים. הטיפול בתסמונת צליפת שוט הינו רב תחומי וכולל טיפולים תרופתיים, פיזיותרפיה, טיפולים משלימים כגון דיקור סיני, רפלקסולוגיה, טיפולים על ידי מומחה לטיפול בכאב וכן טיפול פסיכולוגי.

כאמור, ישנם נפגעים אשר יסבלו מפגיעה קלה, אשר תחלוף כעבור מספר חודשים ושיקום קצר, מנגד נפגעים אחרים יסבלו מפגיעה כרונית אשר תעלה על שלושה חודשים. ישנה חשיבות גבוהה לטיפול שיקומי, הכולל גם טיפול תרופתי ולפיכך ישנה חשיבות גבוהה לטיפול על ידי הגורמים הרפואיים המתאימים, לרבות אורטופדים, נוירולוגים, מומחה א.א.ג. לאחרונה עם העלייה במועדות לתסמונת פיברומיאלגיה (מחלת כאב כרונית), נראה כי אנשים אשר סבלו מפגיעת צליפת שוט, פיתחו בתוך שנה תסמונת פיברומיאלגיה, כאשר גם מומחי בית משפט, אשר מתמנים כפוסקים רפואיים בתיקי תאונות דרכים, החלו להכיר בקשר כזה.

מאחר והליך ההחלמה הוא שונה בין אדם לאדם, בעוד שנפגע אחד יחלים בתוך תקופה קצרה, לאחר טיפול שמרני קצר, נפגע אחר, יכול להישאר עם נכויות משמעותיות בתחומים שונים, אשר כולם החלו מפגיעה בצוואר, בין היתר, נכות אורטופדית, נוירולוגית, נפשית ובתחום הכאב /פיברומיאלגיה.

המלצתנו, כי לאחר תאונת דרכים במהלכה סבלתם מפגיעה מסוג "צליפת שוט", ובמידה ולא פוניתם באמבולנס, לגשת לטיפול רפואי מהר ככל הניתן. לשטוח בפני הרופא המטפל, את כל התסמינים מהם אתם סובלים, גם אם נראה כי לכאורה אין קשר בין הפגיעה בצוואר לאותם תסמינים, לדוגמא: דיכאון, חרדה, כאבים מפושטים בכל הגוף, סחרחורות, כאב ראש, טנטון, טשטוש ראייה וכולי.

חשוב לציין כי במקרים קלים של צליפת שוט, ותסמינים אשר חולפים במהרה, יהיו זכאים הנפגעים לפיצוי בגובה של אלפי שקלים בגין כאב וסבל, הפסדי שכר לעבר כפי שיוכחו בפועל, והחזר הוצאות בעוד שנפגעים עם פגיעה כרונית ונכויות משמעותיות, יהיו זכאים לפיצויים משמעותיים, אשר עשויים להגיע למאות אלפי שקלים ואף יותר, שכן הפיצויים יכללו רכיבי נזק עתידיים בגין הפסדי שכר, תנאים סוציאליים, עזרה וסיוע והחזר הוצאות רפואיות, נסיעות, קנאביס רפואי ועוד.

*כל הזכויות שמורות לעו"ד ליאנה חזין רביב, משרד עו"ד רונן ברק ושות'. אין באמור לעיל משום מתן ייעוץ משפטי ו/או ייעוץ כלשהו, השימוש במידע אינו מהווה תחליף לקבלת חוות דעת ו/או ייעוץ משפטי. הדברים נכונים למועד כתיבתם, עו"ד ליאנה חזין רביב ו/או מי מטעמה אינם אחראים בצורה כלשהי, ישירה או עקיפה לתוצאות הנובעות משימוש הקוראים במידע הנ"ל.