כאשר מדובר במוות עקב תאונות דרכים, בבואנו לחשב את הפיצויים המגיעים למשפחת המנוח, נלקחים בחשבון משתנים רבים: גילו של המנוח, מצבו המשפחתי, עיסוקו ועבודתו ערב התאונה.
סה"כ הפיצוי אשר נפסק לצעירים בתחילת דרכים המקצועית הינו כ-900,000 ₪. כאשר מדובר בצעירים, רווקים, ללא תלויים כגון בני זוג וילדים, הפיצויים המגיעים למשפחת המנוח, מסתכמים בסך של כ-45,000 ₪ בגין קיצור תוחלת חיים, פיצוי בגין קבורה ומצבה ופיצוי בגין "השנים האבודות" שאיבד המנוח, ובהן יכול היה להשתכר.
כאשר מדובר במנוח צעיר אשר טרם כתב את סיפור חייו, בסיס השכר לצורך החישוב הינו השכר הממוצע במשק. כאשר ניתן להוכיח במקרים חריגים כי הצעיר היה בעל עתיד מבטיח בהרבה, ניתן יהיה לטעון לבסיס שכר גבוה יותר מהשכר הממוצע במשק.כאשר מדובר במנוח אשר היו לו תלויים, סכומי הפיצוי יכולים להיות גבוהים אף יותר, שכן יש לפצות את המשפחה בגין אובדן תמיכה. כמובן שכל מקרה לגופו, ויש לבצע חישובים ספציפיים לכל מקרה ומקרה.
כאשר אנו עוסקים בפציעות קשות כתוצאה מתאונות דרכים של רוכבי אופנוע, במקרים רבים מדובר במצבים לא פשוטים, החל מהנפגעים הסובלים מקטיעות, שיתוק, פגיעות ראש קשות כאשר גורמות לבעיות קוגניטיביות קשות ועד נפגעים אשר מצויים במצב וגטטיבי, כלומר בעיות קשות במצב ההכרה (בלשון יום-יומית: "צמח"). במקרים אלו, תהליך ההחלמה הוא ארוך מאוד, לעיתים הפגיעה היא בלתי הפיכה. כמובן שבהתאם לכך, סכומי הפיצויים אשר נפסקים ייפסקו לנפגעים אלו, יכולים להיות מוערכים במיליוני שקלים, שכן הנפגע זכאי לפיצויים בגין מלוא הוצאותיו, הסיעוד בו, האביזרים להם יזדקק (כסאות גלגלים, מיטות מיוחדות, פרוטזות, חיתולים, תחבושות), התאמת דיור, הפסדי שכר, פנסיה, כאב וסבל ועוד. גם בני המשפחה זכאים לפיצוי בגין העזרה והסיעוד בנפגע, והפסדי השכר שלהם.
אלו כאמור הפגיעות הקשות. במאמר זה נבקש לעסוק בקצרה דווקא בפציעות שונות אשר עלולות להותיר נזקים ארוכי טווח ואף נכות. טיפול וייצוג לא נכון בנפגעים אלו, עלול להותיר אותם מול שוקת שבורה, כאשר התיק יסתיים, ומלוא הפציעות שלהם, לא הובררו דיו. מצב זה עלול להותיר אותם ללא מענה ופיצוי בגין הוצאות נוספות הנדרשות לשם טיפול בהמשך החלמתם.
פגיעות ראש
מתרחשות בדרך כלל כאשר ישנה חבלה ישירה לראש כגון חבטה או חבלה בלתי ישירה אחרת. פגיעת ראש כוללת דרגות שונות, החל מזעזוע מוח קל, ועד לפגיעה מוחית משמעותית. בפגיעות ראש ניתן לציין פגיעות בדרגות חומרה שונות: כאבי ראש, סחרחורות, שברים בגולגולת, בעצמות הפנים, פגיעות עצביות, דימומים מוחיים ועוד. פגיעות ראש עלולות לגרום לפגיעה קוגניטיביות, שינוי אישיות, אובדן זיכרון לטווח קצר או ארוך וירידה בריכוז, טנטון, הפרעות ראייה ועוד. לא תמיד הנפגע מודע לכך שהייתה בכלל חבלת ראש, כמו במקרים של "צליפת שוט". כאשר נפגע בתאונת דרכים, סובל מתסמינים שונים הנזכרים לעיל, עליו לפנות בהקדם האפשרי לטיפול רפואי ולקבלת מענה לתלונותיו. לאחרונה תוקנו תקנות הנכות של ביטוח לאומי, אשר מכירות כעת באופן מפורש בכאבי ראש, כמגבלה שמזכה בנכות על פי מבחנים שונים.
פגיעות רגליים וידיים
אלו הפגיעות השכיחות ביותר. רוכבי האופנוע, חשופים באופן יחסי, עלולים להיפגע מרכב מהכביש, דבר המעלה את הסיכון לפגיעות משמעותיות בגפיים העליונות והתחתונות. בפגיעות אלו, ניתן לציין שברים, שפשופים עד דרגת כוויות, פגיעה ברקמות, קרעים של גידים, פגיעות בעצבים, וקטיעת איברים. בפגיעות משמעותיות בגפיים, הנפגע יזדקק לניתוחים וייחשף לזיהומים. כאשר רוכב אופנוע נפגע בתאונה, וסובל משפשופים עמוקים או חבלות יבשות, פעמים רבות, אנו
נראה בהמשך החמרה, אשר עלולה להביא אף לנכות, שכן לעיתים מדובר בפגיעות עמוקות שלא בהכרח מאובחנות מיידית בשטח. המלצתנו היא כאמור, לפנות לטיפול רפואי בהקדם האפשרי, ולהביא את תלונות הנפגע והכאבים מהם הוא סובל, לידיעת צוות רפואי בהקדם.
כאב גב וצוואר
פגיעות שכיחות, אשר יכולות להתבטא בכאבי צוואר וגב, אשר יחלפו בתוך ימים ועד חודשים או שיותירו בנפגע נכות לצמיתות. בפגיעות של רוכבי אופנוע, פעמים רבות אנו נהיה עדים לשברים בחוליות, פריצות ובלטי דיסק, וכאבים המקרינים לרגליים ו/או לידיים. פגיעות מסוג "צליפת שוט", עלולות להביא לפגיעות נוספות, כגון, מצוקה נפשית, ירידה בשמיעה וטנטון, זעזוע מח ועוד.
מחלות אשר עשויות להתפרץ לאחר תאונות דרכים
פעמים רבות אנו עדים להתפרצות של מחלות זמן מה לאחר תאונת הדרכים. ברבות השנים ליוונו נפגעים אשר זמן מה לאחר התאונה, סבלו מהתפרצות של מחלות דוגמת סוכרת, אורטיקריה (סרפדת), ופיברומיאלגיה. לצורך הוכחת הקשר הסיבתי בין המחלות ובין התאונה, חשוב ביותר להראות את הרצף הטיפולי מאז התאונה ועד לגילוי המחלה. בימים אלו, תוקנו התקנות הנכות של המוסד לביטוח לאומי, כך שהיום הן מכירות במחלת הפיברומיאלגיה באופן חד משמעי, כאשר שנים קודם לכן, היו שסברו שאין כלל מחלה שכזו.
בכדי שהנפגעים יוכלו לזכות בפיצויים הולמים מחברות הביטוח עבור הנזק, ישנה חשיבות רבה ביותר, לקבלת טיפול רפואי מלא וראוי. אין לדחות את הפנייה לטיפול רפואי, ויש לדווח על מלוא הפגיעות. פעמים רבות נפגעים אשר מגיעים לבית החולים עם פציעה מסוימת הדורשת התערבות ניתוחית, זוכים למענה בגין אותה פציעה, בעוד פציעות אחרות "נשכחות" - ולכן חשוב להתלונן עליהן, מיד עם הופעתן.
עוד אנו ממליצים לפנות לייצוג משפטי הולם, על ידי עו"ד בעל ניסיון וידע בתחום הרפואי, שכן פעמים רבות, פנייה לעו"ד אשר אין לו את הכלים והידע הרפואי, עשוי להביא לכך שהנפגע לא יזכה למיצוי מלוא זכויותיו. אנו יכולים להצביע על מקרים רבים, בהם תלונות הנפגע אצל רופאיו לא זכו למענה הולם ולבירור הבעיה הרפואית האמיתית, כאשר אנו בחנו את החומרים שהוצגו על ידי אותם נפגעים, "עלינו" על המחלה "המסתורית". במספר מקרים בהם טיפלנו שלחנו את הנפגעות, אשר לא זכו למענה הולם, לטיפול רפואי על ידי הגורם המוסמך לטיפול בפגיעה הספציפית, במקרה הזה ריאומטולוג, אשר מצא שהן סובלות מפיברומיאלגיה. למותר לציין כי הנפגעות זכו בפיצוי, משנה חיים.
והכי חשוב – השתמשו בציוד מגן איכותי, רכבו בזהירות ושימרו על עצמכם.
*כל הזכויות שמורות לעו"ד ליאנה חזין רביב, משרד עו"ד רונן ברק ושות'. אין באמור לעיל משום מתן ייעוץ משפטי ו/או ייעוץ כלשהו, השימוש במידע אינו מהווה תחליף לקבלת חוות דעת ו/או ייעוץ משפטי. הדברים נכונים למועד כתיבתם, עו"ד ליאנה חזין רביב ו/או מי מטעמה אינם אחראים בצורה כלשהי, ישירה או עקיפה לתוצאות הנובעות משימוש הקוראים במידע הנ"ל.