מחירון לוי יצחק

שוק הנדל"ן, בדומה לשוק ההון או הבורסה, או אפילו רכישת מוצר בסופר, מתכוונן רובו ככולו על ידי היצע וביקוש. ברגע שנוצר חוסר במוצר מסוים, הביקוש גדל, והצרכן מוכן לשלם מחיר מופקע, כדי לרכוש אותו. בשנות השישים של המאה הקודמת כמעט 90% מתושבי המדינה היו בעלי דירה בבעלותם. אחוז בעלי הדירות היום עומד על כ-66%, פער של כמעט -24%. קרוב ל-מיליון בני אדם בישראל, כולל ילדים, הינם חסרי דירה בבעלות, וללא ביטחון נדלני אמיתי, מאחר וגם שוק הדירות בשכר חודשי הינו פרוץ ולא מבוקר. חוסר הביטחון רק הולך וגדל.

הביקוש לדירות היום, לעומת שוק הנדל"ן 2021 על סף שנת 2022 בשיאו: הזוגות הצעירים, משפרי הדיור, המשקיעים, מצמצמי הדיור, משקיעי חוץ, גרושים, חד הוריים ועוד ועוד. לא נלאה אתכם ברשימת הביקושים, בהחלט עומדת בפנינו בעית ההיצע. פה אנו איטיים ומשתרכים לאחור, הן בבניית דירות, והן בשליטה על מחירן. מידי שנה אנו נמצאים בפיגור בהתחלות הבנייה, והיצע הדירות מצטמצם יחסי לביקושים הגוברים. המדינה, כהרגלה משכבר, מספסרת בקרקעות, משחררת באיזורי הביקוש טיפין טיפין ליזמים וקבלנים, מאלצת אותם לרכוש את פיסות הקרקע המוצעות במכרזים במחירי עתק, וכמובן, שהמחירים הגבוהים מתגלגלים לרוכש בקצה, שנאלץ לשלם מחירים מופקעים על הגג מעל ראשו ולהתחייב לבנקים כמעט לכל שנות חייו.

הפתרון היחידי האפשרי: הגדלת ההיצע ע״י בנייה מסיבית, שחרור קרקעות באיזורי הביקוש, מכירת קרקעות מדינה במחירים קבועים לפי הערכת שמאי. יש לאפשר ליזם מכירת דירות במחירי שוק לצד מכירת דירות במחירים מוזלים לאוכלוסיה חסרת דיור. כך לא תיפגע כלכליות הפרויקט. על כל מגרש של בנייה מוזלת יבנה היזם בניין במחירי זהה שיימכר במחירי שוק. הרווחים ממכירת הדירות במחיר שוק יכסו על ההפסדים ממכירת הדירות לזכאים.

מוזמנים להיכנס למחירון דירות לוי יצחק לבדיקת מחירים מעודכנים בחינם!

בנייה ירוקה ושינויי האקלים

בחודש מארס 2022 התכנון הוא, לחייב את כלל הבנייה החדשה בתקנים של בנייה ירוקה. תקן הבנייה הירוקה גובש כבר מזה כ-16 שנה , אך בפעל רק פרויקטים ספורים נהנו על פי התקן, ואף הם אינם עומדים לחלוטין בכל שלבי התקינה. התועלת לאוכלוסיה, לרווחה ולבריאות ידועה, ולמרות זאת רק מספר קטן של ערים אכן אימצו אותה. חלק מהרשויות ניתנו את הבנייה לפי התקינה הירוקה במענקים ממשלתיים, בנייה ירוקה אכן מעלה את עלויות הבנייה בכמה עשרות אלפי שקלים לדירה) מכ- 15,000 שקלים לדירה ועד כ-80,000 שקל, אך התועלת עולה בהרבה על העלויות, ומתקזזת בתחזוקה השוטפת של הבית, כמו חימום הסקה, הצללה, פסולת, מי שופכין וכו'. על רקע הפעילות בהקשר לשינויי האקלים, בנייה ירוקה תצעיד עוד צעד קדימה את השינוי בכיוון הנכון.

וכנושא נלווה למחשבה בעניין שינוי האקלים עליו נדבר בקרוב:

  • עליית מפלס המים והים, מה זה יעשה לדירות יוקרה ובניינים בקו ראשון לים?
  • האם החשש לדירדור מצוקים ישפיע על מצירי דירות היוקרה על המים?