נכון שמחירי הדירות יקרים וממשיכים לעלות באחוזים דו ספרתיים מידי שנה, ונכון שזוגות צעירים ומשפחות צעירות לא יכולים לרכוש דירה, ואם מדובר באיזורי הביקוש, בקושי דלת. אבל זו לא גזירה משמים. גורמים רבים מעוניים ועושים הכל כדי שהמצב לא ישתנה.
מר ישראלי מעוניין בגדול שמחירי הדירות ירדו, אבל בקטנה, הוא ממש לא מעוניין שמחירה של הדירה הפרטית שלו ירד. אז נכון שהילדים שלו יוכלו לרכוש דירה אולי בגיל 60! אבל בינתיים הוא ממש מרוצה לחשוב שהם משפחה של עשירים, כי בבעלותו דירה יקרה, וחלילה לו שמחירה ירד. ואם בעלי הדירה נטלו משכנתא, והדירה הוערכה נניח ב-2 מיליון שקלים. יש מישהו שמעוניין שהנכס שעליו שילם יעלה עכשיו פחות?
מדינת ישראל וממשלת ישראל ממש לא מעוניינים (ואף בעקיפין די מודים בזה) שמחירי הדירות ירדו. המיסוי (בחלקו ממש מוזר, למה בכלל צריך מס רכישה, לשלם למדינה מס משום שאנחנו רוכשים דירה! מס משלמים על הכנסה, השבחה, אבל רכישת דירה היא הוצאה על דיור, בכסף שכבר שולם עליו מס.) ובכל זאת, המיסים על נדלן עלו השנה בכ-35%, ובחישוב שנתי מדינת ישראל מתעשרת ממיסוי נדל"ן בכ-14 מיליארד שקלים לשנה.
זה למה גם מדינת ישראל או הממשלה אינה מעוניינת בירידת מחירי הדירות. הבנקים ממש אינם מעוניינים בהוזלת הדירות. מאות מיליארדים מכספי הבנקים ניתנו כמשכנתאות לרוכשי דירות. מה יקרה כאשר מחירי הדירות ירדו לרף של מתחת לשווי המשכנתא? במידה ומחירי הדירות ירדו, הבנקים יתקשו לממש נכסי חייבים, והם עלולים לקרוס. לא שזה יקרה חלילה בישראל (קרה בתקופת משבר הסאב פריים בשנת 2008 בארצות הברית) אבל בתיאוריה.
בנק ישראל במשך השנים האחרונות קובע ריבית שואפת לאפס. למה מישהו, שקיימים ברשותו נכסים פיננסיים והון אישי, ישקיע את הונו בבנק ולא יראה פרי כלשהו על השקעתו? השקעה בנדל"ן בטוחה, בסיסית ומניבה תשואה (גם המשבחת הנכס וגם תשואה חודשית).
עוד באותו נושא