השם ג'ולייטה איננו חדש באלפא –רומיאו, אלא שם מחודש שנשלף מהמסורת הנפלאה של אלפא רומיאו. הג'ולייטה המקורית נחשפה בשנת 1954 בתצורת קופה יפהפייה (2+2) בתוספת המילה ספרינט.
עם מנוע בנפח 1,290 סמ"ק בתצורת 4 צילינדרים בעל גל זיזים עליון כפול, לא דבר של מה בכך בגרסת הסגמנט בו לראשונה הוצע מנוע בעל גל זיזים עליון כפול המשולב בעיצוב שווה לב, אשר גרם לחובבי נהיגה ללכת שבי אחריה.
מנוע זה הפיק 64 כ"ס (הספק מרשים לתקופה) ב- 6,000 סל"ד שניפק 11 קג"מ ב-4,000 סל"ד, כל זה שודך לגיר ידני 4 הילוכים המניע את הגלגלים מאחור (הנעה אחורית) שהאיצו את כל 800 ק"ג מ- 0-100 קמ"ש תוך 14.2 שניות, ולמהירות מרבית בת 163 קמ"ש הצלחתה הגדולה באותה תקופה, הניבה שנה מאוחר יותר בשנת 1955 גרסת סדאן (4 דלתות) המכונה ברלינה. אך באותה שנה (1955) בנוסף לקופה ספרינט הוצגה גרסת ספיידר יפהפייה.
בשנת 1957 נחשפה גרסת סטיישן של הברלינה, ומאז ננטש השם ג'ולייטה, במשך 19 שנה, עד שהופיע שוב במכונית הכל חדשה, בעלת עיצוב מודרני איכותי אשר יוצרה בין השנים 1976 עד 1985.
זו הג'ולייטה המוכרת לנו יותר מזיכרונות העבר עם ישבנה המורם, וצליל המנוע המוכר לנו מהאלפטה (ממנה הושאלו המנוע והגיר בנוסף לשלדה) אותה החליפה בשנת 1985 ה- אלפא 75 שהוצגה לרגל חגיגות 75 שנה לאלפא רומיאו.
לרשותכם: מחירון רכב בחינם אונליין.
ג'ולייטה חוגגת
הג'ולייטה הנוכחית שהוצגה אף היא לרגל חגיגה גדולה אף יותר. בשנת 2010 חגגו 100 שנה לאלפא רומיאו וחשיפת הג'ולייטה החדשה גרמה להצפת הלבבות בזיכרונות מהג'ולייטה של שנות ה 80', הזכורה בעיקר לדור בו אני גדלתי, עם הישבן המנופח מאחור, לוח שעונים מוזר, בתצורת חצי ירח, גיר ידני 5 הילוכים והנעה אחורית כמובן. בפעם האחרונה בו השם ג'ולייטה נשאה בגאון את הכיתוב טורבו, זו היתה בגרסה חזקה שכונתה טורבו דלתא (ע"ש סדנת שיפורים) אשר הוצגה בתערוכת פריז בשנת 1982 (ולא יובאה לישראל). ממנה יוצרו רק 361 יחידות.
הג'ולייטה החזקה ביותר עד אז, הפיקה 170 כ"ס ממנוע 2.0 ליטר מוגדש טורבו, שהאיץ מ 0-100 קמ"ש בנתון אקזוטי יחסית שעצר את הסטופר על 7 שניות, והשיגה מהירות מרבית בת 190 קמ"ש.
ראו זה פלא, הטכנולוגיה המפותחת והחדשנות של אלפא רומיאו הספוגה במסורת ובהילת מרוצים אלגנטית, מוסיפה עם הצגת הג'ולייטה החדשה עוד נדבך חשוב, ראו את הפלא אותה ג'ולייטה טורבודלתא הפיקה כמעט את אותו הספק של הג'ולייטה החדשה אותה אנחנו בוחנים היום, המכונה ג'ולייטה 170, גם היא מצוידת במגדש טורבו, אך איננה זקוקה למנוע מגודל, הטכנולוגיה ומנוע המולטיאייר המוצלח של אלפא רומיאו, מאפשרים לנפק מנפח 1.4 ליטר מוגדש טורבו הספק גבוהה בעל 170 כ"ס ב- 5,500 סל"ד, ומומנט מרבי בעל 25.4 ב- 2,500 סל"ד (אותו הכרנו ב מיטו תלתן ירוק) כל זה משודך לגיר ידני בעל 6 הילוכים, המניעים את הגלגלים הקדמיים, ודוחפים את האלפא ג'ולייטה שהיא בעיניי רבים מכונית קומפקטית היפה בעולם השוקלת 1,290 ק"ג להאיץ מ 0-100 קמ"ש תוך 7.8 שניות, ולהגיע למהירות מרבית בת 218 קמ"ש.
בלה מקינה
עיצובה כאמור לא פחות ממדהים, קשה מאוד להתעלם מעיצובה של אלפא רומיאו בכלל, ומהג'ולייטה בפרט(במקרה זה). חרטומה המפוסל עם המגן המשולש עובר כחוט השני אל חרטומן של אותן אלפות קלאסיות נחשקות. חמוקיה חושניים ומזמינים ליטוף לכל האורך, פנסיה הקדמיים זוכים לבועה מפוסלת האוצרת בתוכה מחרוזת נורות המשולות ליהלומים, ותורמים לחזית האלגנטית של הג'ולייטה החדשה.
מן הצד, אנו מגלים עיצוב דינמי יפהפה, עם קו חלונות פרופורציונאלי וידיות דלתות אחוריות חבויות, המשווים לה עיצוב ספורטיבי נחשק. בתוספת ג'נטים מעוצבים בטוב טעם, הנועלים צמיגים במידות 225/45/17.
מאחור ניכרת השקעה נוספת בפיסול הפנסים, גם להם מחרוזת לדים המשווים תנועה דינמית כמו ספירה לאחור של מטוס קרב בציפייה לשובל מבער בהרצת 100 אחוז. קו מותניים רחב, ספויילר אינטגרלי, ומלמטה יציאת מפלט מהדיפיוזר. לכל זה ניתן להוסיף גג פנורמי נפתח (שחסר במכונית המבחן) בקיצור מכונית מעוצבת למשעי, ממש כפי שאנחנו מצפים מאלפא-רומיאו.
בפנים
עם פתיחת הדלת נגלה אלינו תא נוסעים מעוצב אך קודר יחסית, (ניתן כמובן לשלב צבעים) ניכר כי אלפא רומיאו שמו להם כמטרה את הפולקסווגן גולף, במטרה להיות אחת ממובילות קטגוריית הפרימיום. המושבים נוחים וחובקים יחסית, בהם קיימת ידית עם כוונון ידני לגובה ההגה היפה והמעוצב והמושחר המוכר לנו ב מיטו תלתן ירוק, לוח השעונים המעוצב יפה למדי, ובאופן מסורתי מסתיר מהנוסעים את מד המהירות והסל"ד הממוקדים לעיניו של הנהג.
הקונסולה הקדמית מעוצבת באופן אלפיסטי וטוב עשו עם פתחי האוורור הממוקמים בפנטאוז בעיקר באקלים החם שלנו, מלמעלה קיים תא אכסון בו בגרסה המאובזרת נשלף מסך המותאם ל GPS.
הקונסולה מצוידת במערכת אודיו עם פתח נפרד להכנסת דיסק, תצוגה ולחיצי מערכת האודיו הנשלטות גם מן ההגה,עם MP3, המשדרת צלילים באיכות גבוהה ל 8 רמקולים הפזורים בחוכמה בתא הנוסעים בקומה למטה לחיצי תפקוד פנסי ערפל, ונעילה דלתות עיצוב מערכת בקרת האקלים היא אלפיסטית טהורה עם שלושת העיגולים עם פיקוד נוח ודיגיטאלי, וכמובן לא נפקד מקומו של מתג DNA השולט על אופי פעולת המנוע,המוכר לנו גם הוא מאלפא מיטו.
גם כאן העדפנו לנהוג על דינמיק, וכן ביטלנו (תכופות) את מערכת Start & Stop לחיסכון בדלק, ידית ההילוכים הידנית המעוצבת עם הכדור הגדול והמוכסף שהתגלה כנוח מאוד בנהיגה ספורטיבית בין המושבים הקדמיים קיים תא אכסון, המשמש גם כמנוחה ליד. באותו מקום קיימים מתקני זוג כוסות לנהג ולנוסע.
מאחור הכניסה נוחה ותאכלס בנוחות זוג מבוגרים או שלוש נערים, גם מהם לא נחסך פתח אוורור יחיד אומנם של בקרת האקלים המפוצלת לנהג ולנוסעים. מאחור לחיצה על סמל אלפא רומיאו תקפיץ את הדלת, ועם היד נדחוף אותה כלפי מעלה, נגלה תא מטען בנפח 350 ליטר, עם שפת הטענה נוחה ופרקטית למדי, ובנוסף קיימת אפשרות לפיצול הספסל האחורי.
לה דונה א מובילה
לאחר שהשכלנו מן המסורת הפוריה, אפשר להתחיל בנסיעה, ולהגיע לשלב הדינמי של המבחן. השחלת המפתח קפיצי המעוצב לחריץ חצי סיבוב התנעה -כן זה אותו מנוע מולטיאייר שאנחנו חולקים לו כבוד, תחילה הוא שקט, אך פימפום דוושה יגלה את 170 הסוסים העצורים בו. סגירת הדלת משרה אווירה נינוחה עם אופי אלפיסטי שמרגיש איכשהו צר למדי ויש שלא יאהבו את זה, אך זה מזכיר לנו צימר חמים בחבל טוסקאנה בזמן שאנו מחכים לבעלת הבית המגישה לנו ספגטי בולונז ,ולצידו קיאנטי משובח ממש אווירה ביתית.
זוג המחוגים בשעונים עורכים מופע ראווה הלוך חזור בשעון, הנורות נדלקות איור של אלפא מתקרב אלינו והמנוע ניעור לחיים, כל המופע הזה עורך שנייה או שתיים. לחיצה על דוושת הקלאץ', לפיתה של ידית ההילוכים, אך גיר ידני, במיוחד באלפא רומיאו, העברה להילוך ראשון, שחרור קלאץ' ויצאנו לדרך.
משיכת ההילוך ל 4,000 סל"ד קלילים ,העברה להילוך שני, המנוע עדיין קר, אני לוחץ על ידית מצד שמאל של ההגה ומדלג בין מסכים בכפתור אחר תצוגת הטורבו במסך המרכזי הממוקם בין מנהרות השעונים, הופ הנה היא מופיעה עכשיו. בינתיים העברתי כבר להילוך שלישי, ההתנהלות על כביש עירוני ניכרת כרכה ומתגלה כנינוחה יחסית, מה שמגלה איכות הרכבה מהודקת יותר.
הורדה לשני עם השארת הסל"ד הזמין ב 4,000, לחיצות על הדוושה יניבו האצות זריזות המשולבות בחיוך ממזרי, כך שהעקיפות והניוד העירוני מלבב ביחס שבין מימדי הג'ולייטה למנוע טורבו תזזיתי. זה הזמן להכניס איזה דיסק עם מוזיקה טובה ולהאזין למערכת האודיו הטובה והאיכותית, היא הרבה יותר טובה ממה שהכרנו באלפא מיטו.
בעיקר עם 8 רמקולים, הג'ולייטה מושכת אליה מבטים לא רק משום שהיא חדשה על הכביש, אלא בעיקר בזכות יופייה הבלתי שגרתי לעומת המתחרות בקטגוריה, לאחר שהרווחנו כמה "נקודות" בעיר אני דואג לצאת מהעיר הגדולה ,ולחזור צפונה. הזיגזוג בין נתיבים באיילון צפון מגלה לנו הגה חשמלי זריז שמתקשה ביחס למהירות, בשילוב מנוע תאב סל"ד, העברה לרביעי (המנוע כבר מזמן חם והגיע לטמפ' הרצויה), משם לחמישי ושיוט נינוח על הילוך שישי בכביש החוף.
רעשי הרוח זניחים ממש והאווירה בתא הנוסעים נינוחה אפילו במהירות תלת-ספרתית גבוהה.
אני אוהב את הטמפרמנט העיצובי של האלפות עם לוח השעונים וידית ההילוכים בעיקר בתאורה לילית. יש בה גם צליל אלפיסטי איכשהובמשיכת הסל"ד בואכה הקו האדום, הנסיעה צפונה עורכת כשעה ורבע, ארוחת ערב, ושיטוט בין ערביים עם חנייה במקום מרכזי, מגלה התקהלות רבתי סביב האלפא, יש החולפים על פניה ובוחנים אותה במבט: יש המלטפים את חמוקיה, יש הדוחפים את פרצופם לחלון ומביטים בתוכה אני לא חושב שמחזה דומה לזה תראו בקומפקטית אחרת אלא אם כן היא תגיע בגרסה ספורטיבית נדירה יחסית. אלפא ג'ולייטה כמו כל אלפא פונה ישר אל הרגש, ובזה כאמור היא מצליחה יותר מכולן.
הערב יורד, ובחדשות החזאי מדגיש כי מחר צפוי יום יפה וחמים,ורק אחה"צ יגיע האובך.
באותו סופ"ש ערכנו אירוע לקוראי המגזין, וגם האלפא ג'ולייטה "שלנו" דפקה כניסה מתוקשרת, בין כל אותן פורשה, אאודי R8, קורבט, וכו' היתה שם גם אבארט פונטו, ו-500. וכן 159V6 3.2 ועוד. כולם בהו בג'ולייטה והתעניינו בה, התיישבו ליטפו את ההגה, זה מוכיח עד כמה הג'ולייטה היא חלק בלתי נפרד מעם חובבי הנהיגה והסטייל, וזה לא משנה אם בבעלותך קורבט או R8,ואו ספורטיבית אחרת. כחובבי רכב לאלפא תמיד יש מקום חם בלב.
העיקולים כבר מחכים
אני מחפש את לחצן ניתוק בקרת האחיזה, ולצערי מגלה שהוא לא קיים. בקרת האחיזה לא ניתנת לניתוק וחבל ממש מתסכל וזו נקודה חולשה. דבר שהעציב אותי, לחצתי לחיצה נחרצת על הדוושה דאגתי להעברת הילוכים מהירה, ראשון 5,500 סל"ד, העברה לשני באותו הסל"ד ולשלישי גם כן, ומשם לרביעי, ומידי פעם לחמישי עם הורדה מהירה לרביעי הכביש בעל זוג הנתיבים לכל כיוון עם ישורת ארוכה ושדה ראיה עד האופק, מגלה אי שם סוויפר ארוך, אנחנו מגיעים אליו מהר, מהר למדי, הורדה לרביעי, ולשלישי עם דוושה נטועה ברצפה. זיק של זווית גלגול מורגשת, אך ממש זניחה, הכביש מתעקל שמאלה ומיד אח"כ ימינה ושוב שמאלה חד יותר הצמיגים משמיעים חריקה מאולצת, ההולכת ומגברת בזמן שאנחנו כבר בתוך האייפקס של ההירפין בעלייה !!!
ואיטלקייה הזאת אוחזת את הכביש בקצה הציפורניים ולא מרפה ומצליחה להעביר תשדורת לידייך באופן מרשים את מה שמתרחש ממש בחיבור האחיזה באספלט למרות שזה הגה חשמלי שהיה סביר למדי בנהיגה עירונית והתקשה במהירות בנהיגה מהירה, כאן בנהיגה הטובענית התגלה כטוב, והתעלה על הציפיות, עם איזון חוזר טוב ושלדה מאוזנת להפליא.
הטורבו דחף אותנו בכוח ביציאה ובשעטה קדימה והג'ולייטה הצליחה לגלות זריזות בטווח שבין פניה אחת לרעותה. פשוט מדהים עד כמה שהאלפא הזאת נשלטת ולא מייצרת דרמות –לטוב ולרע, אם כי הייתי מעדיף יותר דרמה ,הקטע הוא שכאן בפנים זה נראה נינוח ולא מהיר במיוחד, אך התגובות שקבלתי מנהגים שנסעו מאחורי עם ספורטיביות חזקות כגון אימפרזה STI, פורשה, וכן איבו 10, היו של התפעלות והגדירו אותה כמכונית חזקה ומהירה יחסית.
אפילו הם לא היו מוכנים לכוחות שהתגלו בג'ולייטה 170 כאן בעיקולים הטובעניים של ה "נורבורגינג הישראלי". תקיפת הפניות הפיכה בנו ביטחון יתר תודות לבלמים הטובים שהצליחו לעמוד במשימה ולא להתחמם יתר על המידה, הייתי מעדיף כאן כוונון בולמים קשיח יותר ולו רק במעט מבלי לפגוע בנוחות הנסיעה הטובה הבלימות הקלות לפני הפנייה בזמן שהגענו לעיקול במהירות גבוהה עד סנסציונית ביחס למכונית קומפקטית שאיננה בהגדרתה ספורטיבית טהורה (לשם כך יש את הג'ולייטה תלתן ירוק) פשוט גרמה לנו להוריד את הכובע בפני האלפא ג'ולייטה 170.
סיכום
אני לא בטוח כי המתחרות כגון הפולקסווגן גולף TSI 160 שהיא קובעת הרף בסגמנט ,ובודאי לא האופל אסטרה טורבו העולה החדשה או אאודי A3,ב.מ.וו סידרה 1, סיאט ליאון 1.8TSI, סיטרואן C4 טורבו החדשה, או רנו מגאן, וכן הלנצ'ה דלתא טורבו בעלת 200 כ"ס, מסוגלות לעמוד בקצב התזזיתי, ולתת פייט עד הקצה לאלפא ג'ולייטה 170 כאן בכביש המפותל. אך מה שבטוח הוא מבחינת העיצוב ,אין למתחרות בסגמנט שום סיכוי מול האלפא ג'ולייטה 170.
אומנם הגרמניות ניכרות כאיכותיות ומפנקות ממנה, אך הן "קרות" ועיצובן ודאי לא משהו שיעלה לכם חיוך כל בוקר .ומה בנוגע לכיס? על פיסול קינטי מיוחד בעיקר עם אילן יוחסין אלפיסטי מובהק משלמים. מחיר אלפא ג'ולייטה 170 עומד על 175,000 ₪ אך כשמביטים בתמורה למחיר, ביחס למובילות הקטגוריה אפשר לומר שהשד אינו נורא כל –כך. האלפא ג'ולייטה 170 היא מכונית טובה למדי העומדת חזית לחזית מול הגולף וזה רבותיי וגבירותיי אומר כבר הכל.
נתונים
- מנוע: 1,368 סמ"ק ,4 צילינדרים, טורבו.
- הספק: 170 כ"ס ב 5,500 סל"ד.
- מומנט: 25.4 קג"מ ב- 2,500 סל"ד.
- גיר: ידני בעל 6 הילוכים.
- צמיגים: 225/45/17
- נפח תא מטען: 350 ליטר
- מיכל דלק: 60 ליטר
- ק"מ/ליטר(מבחן בממוצע): 12.5 ק"מ/ליטר.
- משקל: 1,260 ק"ג
ביצועים
- 0-100 קמ"ש: 7.8 שניות
- מהירות מרבית: 218 קמ"ש
- שנות אחריות: שנתיים
כתב: אילן פייביש | צילום: איתי אופניצקי