האם מי שנהג ברכב ללא ביטוח או ללא רישיון נהיגה יכול להיות זכאי לפיצויים?

מי שנהג ברכב שאינו מבוטח בביטוח חובה והוא בעצמו לא ביטח את הרכב, אינו זכאי לפיצוי על פי חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים. היה והנהג קיבל את הרכב מצד ג' –לדוגמא מעביד, ולא ידע שאין ביטוח ולא סביר היה שיידע שאין ביטוח, זכאי הוא לפיצוי מקרנית. במקרה זה חשוב לציין כי נוסע ברכב, גם אם ידע שאין ביטוח, עדיין זכאי לפיצוי מקרנית, אלא אם הרכב נלקח ללא רשות והנוסע ידע מכך.

היה והתאונה נגרמה כתוצאה מרשלנות של נהג אחר, יכול הנהג ברכב הלא מבוטח, לתבוע את נהג צד ג', לפי פקודת הנזיקין, אז יהיה עליו להוכיח, כי התאונה נגרמה כתוצאה מרשלנותו של נהג צד ג'.

במקרה זה נוצר מצב אבסורדי שכן מחד אדם לא ביטח את הרכב בביטוח חובה, עבר על פקודת התעבורה ועשוי אף להיות מורשע בדין הפלילי ועדיין יהיה זכאי לפיצויים על פי פקודת הנזיקין במסגרתה הפיצויים הנפסקים גבוהים הרבה יותר מהפיצויים אשר נפסקים לנפגעי תאונות דרכים אשר מקבלים פיצוי במסגרת חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים, שכן זהו חוק סוציאלי במסגרתו כולם זכאים לפיצוי ללא צורך בהוכחת אשמה.

לדוגמא, הפיצוי בגין כאב וסבל אינו מוגבל במקרים של תביעות על פי פקודת הנזיקין מול פיצוי בגין כאב וסבל לפי חוק הפיצויים שם כל אחוז נכות שווה כ-1,800 ₪. בנוסף בחוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים, בסיס השכר לפיו מחושבים הפיצויים מוגבל לתקרה של שילוש השכר הממוצע במשק אשר עומד כיום על כ-31,500 ₪ בחודש בעוד שבתביעות שאינן על פי חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים, אין מגבלה על גובה השכר.

יחד עם זאת, אין אנו ממליצים לנהוג ללא ביטוח חובה בתוקף שכן מעבר לעובדה שמדובר בעבירה על החוק, אם הנהג יפגע בהולך רגל או שנוסע שיסע עמו ברכב יפגע, אלו יגישו תביעה נגד קרנית וזו תחזור אל הנהג בתביעת שיבוב, כך שאותו נהג עשוי לשלם לאותו נפגע פיצויים לכל חייו. כמו כן בתאונה עצמית שלא נגרמה ברשלנותו של אף אחד אחר, הנהג אינו זכאי לתבוע אף אחד.

Driving-License_20210610140456.429.jpg

מה קורה אם אין רישיון נהיגה בתוקף?

סעיף 7(3) לחוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים קובע כי מי שנהג ברכב כשאין לו רישיון לנהוג בו אינו זכאי לפיצוי לפי החוק למעט אם מדובר במקרה של אי תשלום אגרה. בתי המשפט נוטים לפרש את סעיף 7(3) כך שיחול על מקרים שבהם היעדר הרישיון נובע מעניין מהותי, בעוד שהיעדר רישיון מטעמים טכניים כגון אי תשלום אגרה, או התליית רישיון נהיגה על ידי הוצאה לפעול, לא ישלול במרבית המקרים את הזכאות לפיצויים, ובלבד שמדובר בתקופה של עד 12 חודשים, שכן לאחר תקופה זה, פוקע תוקף רישיון הנהיגה ואז יש להוציא רישיון מחדש. יש לציין כי על פי הפוליסה התקנית לביטוח רכב חובה מדובר ב-24 חודשים.

האם ישנה זכאות לתביעה אחרת, במקרה של תאונת דרכים ולא על פי החוק?

סעיף 8 לחוק קובע שמי שיש לו עילה על פי חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים, אינו יכול לתבוע את נזקיו על פי חוק אחר. כלומר, היה ונפגע בתאונת דרכים, נפגע כתוצאה מרשלנות של צד ג', הוא אינו יכול לבחור לתבוע את צד ג' ולא את ביטוח החובה שלו. כך גם במקרה של רשלנות רפואית שנגרמה כתוצאה מתאונת דרכים. כלומר, אדם הגיע לבית חולים כתוצאה מפגיעה בתאונת דרכים. בבית החולים, בוצעה כלפיו רשלנות רפואית והוא נפגע קשות. לא ניתן להפריד בין הנזקים ולתבוע את בית החולים על רשלנות. ניתן לתבוע את חברת הביטוח בלבד.

יחד עם זאת, חשוב לציין כי אם יש לנפגע ביטוחים אישיים שרכש לעצמו, הוא יוכל לתובע תגמולים מהביטוחים האישיים שרכש או נרכשו על ידי מעבידו. לדוגמא: ביטוח מנהלים, ביטוח חיים, אובדן כושר עבודה ותאונות אישיות. כמו כן, היה ומדובר בתאונת עבודה, זכאי הנפגע לתבוע את המוסד לביטוח לאומי ו/או את אגף נכות כללית במקרים שאין מדובר בתאונת עבודה.

יש לכם שאלות? מבקשים לקבל יעוץ מקצועי ואישי? כתבו לנו, המומחים שלנו מחכים לכם.

*כל הזכויות שמורות לעו"ד ליאנה חזין רביב, משרד עו"ד רונן ברק ושות'. אין באמור לעיל משום מתן ייעוץ משפטי ו/או ייעוץ כלשהו, השימוש במידע אינו מהווה תחליף לקבלת חוות דעת ו/או ייעוץ משפטי. הדברים נכונים למועד כתיבתם, עו"ד ליאנה חזין רביב ו/או מי מטעמה אינם אחראים בצורה כלשהי, ישירה או עקיפה לתוצאות הנובעות משימוש הקוראים במידע הנ"ל.