נהג אשר נפגע בתאונה עצמית, גם אם היה אשם בתאונה, עדיין זכאי לתבוע מחברת הביטוח אשר ביטחה את כלי הרכב שלו בביטוח חובה, את מלוא נזקי הגוף שנגרמו לו. אין כל שאלה של אשמה. יחד עם זאת, ישנם מקרים בהם לא יינתן פיצוי במקרה של תאונה.
חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים
סעיף 7 לחוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים, מציין מספר מקרים בהם נפגע לא יהיה זכאי לקבלת פיצוי, ואלה המקרים:
- נפגע אשר גרם לתאונה במתכוון.
- נפגע אשר גרם לתאונה במתכוון.
- אדם אשר נהג ברכב תוך הפרת החוק לתיקון דיני העונשין (שימוש ברכב ללא רשות), וכן מי שהיה מצוי ברכב ביודעו שהנוהגים בו אינם בעלי רשיון לנהוג בו (למעט רשיון שפקע מחמת אי תשלום אגרה או מחמת הגבלה שהוטלה לפי חוק ההוצאה לפועל).
- מי שעשה שימוש ברכב לצורך ביצוע פשע.
- מי שנהג ברכב ללא ביטוח לפי פקודת הביטוח, או כשהביטוח שהיה לו לא כיסה את שימושו ברכב.
- בעל הרכב או המחזיק בו, שהתיר לאחר לנהוג ברכב כשאין לו ביטוח לפי פקודת הביטוח או כשהביטוח שיש לו אינו מכסה את החבות הנדונה ושנפגע בתאונת דרכים שאירעה באותה נהיגה, בין בהיותו ברכב ובין מחוצה לו. יחד עם זאת, יש לשים לב כי מי שנפגע כשנהג ברכב בהיתר מאת בעליו או את המחזיק בו, ללא ביטוח לפי פקודת הביטוח, או כשהביטוח אינו מכסה את שימושו ברכב, והוא לא ידע על כך ובנסיבות הענין גם לא היה סביר שיידע, יהא זכאי לתבוע פיצויים. שכן, מסעיף 7א' לחוק הפלת"ד עולה כי כדי שנהג שהשתמש ברכב ללא ביטוח, שנפגע בעצמו בתאונת דרכים, יהיה זכאי לפיצוי מקרנית בגין נזקיו, נדרש להוכיח שני תנאים מצטברים: הראשון נהיגה ברכב בהיתר מאת בעליו או המחזיק בו והשני חוסר ידיעה לגבי אי-קיומו של ביטוח. חוסר הידיעה מחייב הוכחת יסוד של חוסר ידיעה בפועל על כך שהרכב לא היה מבוטח ובנוסף לכך יסוד לפיו "לא היה סביר שידע" כי לרכב אין ביטוח. במקרה שכזה, הנפגע יוכל לתבוע פיצויים מקרנית.
מי אשם בתאונה? האם רלוונטי?
התשובה כפי שכבר כתבנו למעלה הינה שלילית, אין קשר לאשמה ואין רלוונטיות. חברות הביטוח מחויבות על פי חוק הפיצויים לנפגעי תאונות הדרכים לפצות כל אדם אשר נפגע בתאונת דרכים, כל עוד כלי הרכב היה מבוטח בביטוח חובה בתוקף במועד התאונה וללא קשר לאשמה מצד הנהג או הנפגע.
אם מסיבה כלשהיא לא היה ביטוח לרכב בו נפגע הנהג ו/או הנוסעים והיה רכב אחר אשר היה אשם בתאונה (ניתן להוכיח זאת באמצעות הודאה באשמה של הנהג הפוגע או באמצעות פסק דין) אזי ניתן לתבוע בנזיקין את נהג הרכב הפוגע ואת פוליסת ביטוח החובה שלו (במידה וקיימת כזוׁׂ).
ביטוח חובה - החוק מחייב
על פי פקודת ביטוח רכב מנועי, מחוייב כל אדם אשר עושה שימוש ברכב מנועי, לרבות רכב דו גלגלי, לעשות ביטוח חובה וזאת בהתאם להוראות הפקודה. ביטוח החובה נועד כדי לכסות את נזקי הגוף שנגרמו לנהג הרכב ולנוסעים ברכב.
נהיגה ללא ביטוח חובה הינה עבירה על פקודת התעבורה, ויש לה השלכות חמורות גם בתחום הפלילי ובתחום האזרחי- תשלום פיצויים לנפגעי תאונת הדרכים.
אין באמור לעיל משום מתן ייעוץ משפטי ו/או ייעוץ כלשהו, השימוש במידע אינו מהווה תחליף לקבלת חוות דעת ו/או ייעוץ משפטי. הדברים נכונים למועד כתיבתם, עו"ד לירון הרברט ו/או מי מטעמה אינם אחראים בצורה כלשהי, ישירה או עקיפה לתוצאות הנובעות משימוש הקוראים במידע הנ"ל.
הכותבת הינה עורכת דין המתמחה בתביעות נזקי גוף עקב תאונת דרכים.
לפרטים נוספים ושאלות ניתן לפנות לעוה"ד הרברט בטלפון: 052-5622443 ובדוא"ל: lironherbertadv@gmail.com
עוד באותו נושא: