מאת: עו"ד ליאנה חזין רביב

לצערנו תאונות דרכים הן חלק בלתי נפרד מחיינו, ומספר התאונות עולה בכל שנה, בין אם מדובר בתאונות קשות או תאונות קלות. בנוסף, אנו עדים לעלייה במספר ההרוגים בתאונות, ופציעות קשות מאוד של נהגים ושל רוכבי דו גלגלי וכלי הרכב הממונעים, כגון קורקינטים, אופניים חשמליים וכדומה.

כאשר אנו מדברים על תאונות דרכים ברכב מנועי, אשר מוגדר כרכב מנועי על פי חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים, התשל"ה -1975, סביר להניח שלרכב יהיה ביטוח חובה, שכן מדובר בדרישה חוקית, ונהיגה ברכב ללא ביטוח חובה, הינה עבירה לפי חוקי התעבורה, אשר עשויה להביא להגשת כתב אישום נגד הנהג. כאשר מדובר ברכב דו גלגלי, בו אין דרישה חוקית לביטוח חובה, המצב המשפטי מורכב יותר.

במאמר זה, נדון בכל הפעולות שיש לבצע לאחר תאונת דרכים, בכדי למצות את מלוא הזכויות המגיעות לנפגעים.

תיעוד ואיסוף ראיות התאונה

תיעוד וראיות מיד לאחר התאונה, וככל שהמצב הרפואי מאפשר זאת, יש לאסוף ראיות ממקום התאונה בדבר התרחשותה. פעולה זו חשובה ביתר שאת, כאשר מדובר בתאונה עצמית, בייחוד של רוכבי אופנוע, אשר נפגעים פעמים רבות, בהחלקה או איבוד שליטה, ללא נזק רכושי לאופנוע, אשר יכול להעיד על התרחשות התאונה. ככל שמדובר בתאונה עצמית, יש לצלם את הנזק לאופנוע, ולבדוק אם יש עדים לתאונה. יש לקחת את הפרטים שלהם, מספר הטלפון, והצהרה קצרה, על מנת שהדברים ישארו חקוקים בזיכרונם. כאשר מדובר בתאונה מעורבת עם צד ג', בכל מקרה, יש לקחת את הפרטים שלו, טלפון ופרטי הרכב.

לעיתים מדובר בתאונה שאינה "תאונה רגילה". לדוגמא, נפילה בכניסה ויציאה מהרכב, איבוד שליטה כתוצאה מהדף של רכב אחר, התפוצצות של חלק מהרכב, פגיעה מחלק ברכב בעת תיקון הרכב לצורך המשך הנסיעה ועוד. במצב דברים זה, יש חשיבות גבוהה לאיסוף הראיות הראשונית לאחר התאונה ומתן גרסה מדויקת בעת הטיפול הרפואי הראשוני. לעיתים הגרסה הראשונית עשויה לפגוע בניהול התיק בהמשך, וזאת בשל חוסר הבנה של הנפגע בדבר חשיבות הגרסה הראשונית ודיוקה.

כאשר מדובר בתאונת דרכים ברכב שאין בו ביטוח חובה או רכב שאינו נחשב לרכב מנועי (כאשר אין רכב אחר מעורב), כגון אופניים חשמליות או קורקינט, ישנה חשיבות גדולה עוד יותר לאיסוף הראיות בשאלת האחריות. בתאונה עצמית הנהג לא יהיה זכאי לתבוע פיצויים, אלא אם יוכיח כי צד ג' אשם בהתרחשות התאונה, כגון במצב של מפגע בכביש, או במדרכה. כאשר מדובר ברכב או אופנוע ללא ביטוח חובה , הנהג יוכל לתובע את נהג הרכב הפוגע בעילת רשלנות בלבד או אז, יש צורך להביא ראיות להתרשלות אשר הביאה לתאונה, לאסוף עדויות ואף לגשת ולבדוק האם יש מצלמות באיזור התאונה.

טיפול רפואי

יש לגשת לטיפול רפואי מהר ככל האפשר. פעמים רבות, נפגעים אשר סבורים כי פגיעתם קלה, או אינה משמעותית, מסרבים להתפנות על ידי אמבולנס לבית החולים, או שהם דוחים את הפנייה לטיפול רפואי, למועד מאוחר יותר. התנהגות זו, עשויה פעמים רבות, לפגוע בניהול התיק מול חברת הביטוח, ובפרט כאשר מדובר בתאונה עצמית.

ככל שהפנייה לטיפול רפואי מתרחקת ממועד האירוע, עשוי הדבר לפגוע בהוכחות הקשר הסיבתי  שבין התאונה ובין הנזקים הגופניים מהם סובל הנפגע. בתוך כך, יש לקבל טיפול רפואי מלא ונכון. לעיתים נפגעים מגיעים לבית החולים עם פגיעות משמעותיות באיברים מסוימים, והטיפול באיברים האחרים מתעכב, כך שלא תמיד הנפגע מקבל טיפול מלא בגין מלוא פגיעותיו, מה שעשוי לפגוע בעתיד בהוכחת מלוא הנזקים הרפואיים.

אנו ממליצים, להמשיך בירור בקהילה (בקופת החולים) ולברר את המצב הרפואי עד תומו. כך גם בפגיעות שאין נראות על פני השטח, כגון מחלות שעשויות להתפרץ על רקע תאונות דרכים, כגון פיברומיאלגיה, תסמונת כאב כרוני, מצב נפשי, סוכרת ועוד... במצב זה, יש חשיבות גדולה ביותר, לפנות לטיפול רפואי בהקדם, וזאת כדי להוכיח בבוא היום קשר סיבתי בין התאונה ובין המחלה.

דיווח לאחר התאונה

יש לדווח על התאונה למשטרת התנועה במקום המגורים. כדי להגיש תלונה יש לקחת את מסמכי הרכב המקוריים (ביטוח חובה, רישיון רכב, רישיון נהיגה) והמסמך הרפואי הראשוני. לאחר הגשת הדיווח, יונפק אישור משטרה לתאונה. היום ניתן להגיש גם דיווח מקוון. 

תאונת דרכים או תאונת דרכים בעבודה

לעיתים מדובר בתאונת דרכים שאין לה זיקה לעבודה, ולכן מלוא התביעה לפיצויים תוגש לחברת הביטוח, המבטחת את הרכב עמו התרחשה התאונה. כאשר מדובר בתאונת דרכים בזיקה לעבודה (תאונת דרכים במהלך העבודה או תאונה בדרך), יש להגיש גם תביעה למוסד לביטוח לאומי. למוסד לביטוח לאומי מגישים תביעה לדמי פגיעה והמוסד לביטוח לאומי משלם עד 91 ימי היעדרות 75% מהשכר של הנפגע. בהמשך ניתן  להגיש תביעה לנכות, וזאת בתוך 12 חודשים מההכרה. דרך נוספת להוכחת הנכות הינה על ידי מינוי מומחה מוסכם בין התובע ובין חברת הביטוח או על ידי בית המשפט. 

איסוף קבלות והוכחת הנזק הכלכלי לאחר תאונת דרכים

יכולות להיות הוצאות רבות בגין טיפולים, תרופות, משככי כאבים, טיפולי רפואה משלימה ועוד. יש לאסוף את הקבלות וההוצאות על מנת לפעול בהמשך מול חברת הביטוח ולקבל פיצוי בגין הוצאות אלו. חשוב להבהיר בנקודה זו, כי על פי הפסיקה, יש מקום להקטין את הנזק, ולפנות ראשית לרפואה הציבורית. הנפגע לא יזכה בהחזר הוצאות, כאשר הוא פנה על דעת עצמו לטיפולים שלא הומלצו לו על ידי רופאיו ו/או כאשר ימנע מלהביא הוכחות לכך, שפנה לקופת החולים להחזר הוצאות ונדחה. נפגעים רבים שנפגעו בתאונת דרכים בזיקה לעבודה, אינם יודעים שהם עשויים להיות זכאים להחזר הוצאות בגין הקנאביס ולכן אנו ממליצים לנסות ולהגיש דרישה כזו לקופת החולים. 

היעדרות סבירה מהעבודה כדי לקבל פיצוי מחברת הביטוח בגין היעדרות ממקום העבודה, יש להוכיח כי אכן הומלצו ימי מחלה על ידי הרופאים המטפלים, כמות הימים היתה סבירה לפגיעה, כי אכן הנפגע נעדר מהעבודה וכי נגרם לו  הפסד שכר בפועל. לצורך כך יש להביא תלושי שכר, תעודות מחלה, ואישור מעסיק על היעדרות מהעבודה. חשוב להבהיר בנקודה זו, כי הפיצוי הוא בגין היעדרות והפסד בפועל. אנו ממליצים לנסות ולשוב לעבודה מיד כשיתאפשר ולנסות להקטין את הנזק. 

כך או כך, אנו ממליצים לפנות לייעוץ משפטי מתאים לאחר תאונת דרכים ולא לקבל "ייעוץ" מ-"יודעי דבר". רק ייעוץ משפטי מלא, אשר ברוב המקרים אינו כרוך בעלות, יוכל להביא את הנפגעים למיצוי מלא של זכויותיהם.