המדריך המלא לבחירת מוסך

הגיע הזמן להכניס את הרכב למוסך, אבל אתם חוששים שיעבדו עליכם? אתם לא מבינים את חשבון התיקון? לא יודעים באילו חלקים השתמש המוסך? מתלבטים היכן לתקן את הרכב במקרה של תאונה?

בכתבה שלפניכם נעסוק בכל הדברים שחשוב שתדעו רגע לפני שאתם מפקידים את רכבכם במוסך.

כמעט כל אחד מאיתנו מכיר את ההתלבטות שלפני הכנסת הרכב לטיפול; אנחנו תמיד חיים בתחושה שבעלי המוסכים מנצלים את חוסר ההבנה שלנו כדי לרמות אותנו ולגבות מאתנו יותר כסף;

לאיזה מוסך בכל זאת כדאי לגשת? האם להעדיף מוסך מורשה על ידי היבואן או מוסך כללי? איזה סוג של טיפול צריך לעשות? איך נדע שלא עובדים עלינו? מי מבטיח לנו שאכן מחליפים את החלקים ולא סתם מחייבים אותנו בלי לעשות דבר?! התשובה למרבית השאלות הללו היא לצערנו שלא תמיד אנחנו יכולים לדעת שעובדים עלינו.

אז מה בכל זאת אפשר לעשות? הנה כמה כללים והבהרות שיעזרו לכם לבחור במוסך הנכון ולהבין על מה בדיוק מחייבים אתכם:

בחירת המוסך לרכב

לפני שמכניסים את הרכב למוסך מסוים, חשוב לבדוק כי הוא אכן מורשה כחוק וחבר באיגוד המוסכים. משמעות הדברים היא שהמוסך עובד תחת הפיקוח, החוקים והתקנות של משרד התחבורה ואיגוד המוסכים, מה שמבטיח טיפול בסטנדרט גבוה וכתובת לתלונות במקרה של בעיה.

ישנם שלושה סוגי מוסכים:

  • מוסך מורשה - מוסך שקיבל רישיון מטעם משרד התחבורה.
  • מוסך של היבואן - מוסך מורשה שקיבל זיכיון מטעם יבואן רכב מסוים שקובע את תנאי השירות ואת אופן הטיפול וצורת החיוב, ו”מוסך מדרכה” שהוא בעצם כינוי למוסך שאינו מוכר על ידי משרד התחבורה ופעילותו אסורה על פי חוק.

בחירת המוסך לרכב

כניסה מסודרת למוסך

כל מוסך שמכבד את עצמו ממלא עם הלקוח הזמנת תיקון ברגע קבלת הרכב. זהו בעצם הסכם שירות בין הלקוח למוסך שבו מוגדרות דרישות התיקונים או הטיפולים של הלקוח מהמוסך. הזמנה זו מהווה חוזה מחייב ומבטיחה שלא יבצעו תיקונים או טיפולים שלא ביקשתם.

אתם רשאים לדרוש לדעת את מחיר התיקון עוד לפני שתעזבו את המכונית במוסך, ובכל מקרה שיתברר כי מחיר התיקון הכולל יעלה בלמעלה מ־20 אחוזים מהמפורט בהזמנת התיקון, המוסך חייב לקבל מראש את הסכמתכם לביצוע העבודות הנוספות. אגב, המוסך רשאי לדרוש מקדמה על חשבון עלות החלקים והעבודה כתנאי לתיקון.

כמה לשלם במוסך?

כשתבואו לקחת את הרכב מהמוסך תקבלו חשבון המפרט את פעולות המוסך. במה בעצם רשאי המוסך לחייב אתכם? בשני דברים: מחיר החלקים ומחיר העבודה (על שניהם מוסיפים מע”מ כחוק).

לגבי מחיר החלקים, הדברים ברורים אבל איך תדעו כיצד מתבצע חישוב מחיר העבודה? בכל מוסך חייב להיות שלט בולט שמציין את מחירה של שעת עבודה. חישוב עלות העבודה הכוללת מתבצעת על פי מה שקבע יצרן הרכב.
לכל דגם יש “שעתון עבודה” שבו מפרט היצרן כמה זמן נדרש לכל פעולה ועל פי זה חייב המוסך לחייב. לדוגמה: אם היצרן קבע שטיפול שוטף צריך לקחת שעה, המוסך חייב לחייב אתכם בשעת עבודה - גם אם בפועל הטיפול ארך 20 דקות או שעתיים. אם אתם לא בטוחים - דרשו לראות את שעתון היצרן ולבדוק שאכן חייבו אתכם בסכום הנכון.

איך נדע מה החליפו ברכב?

המוסך מחויב, על פי חוק, לבצע את כל התיקונים בהתאם למיטב המיומנות המקצועית ולהשתמש בחלפים ובחומרים המתאימים לצורך תיקון הרכב. מאחר ושוק החלפים פרוץ במקרים רבים, חשוב לשאול ולהתעניין בטיב החלקים, במקורם ובאיכותם כבר בזמן הזמנת התיקון. כדאי לבקש מהמוסך את החלקים הישנים שפורקו מהרכב שלכם מומלץ לדרוש. מוסכים שמכבדים את עצמם ישאירו לכם את החלפים ברכב כדי שתוכלו לראות בעיניים שהם הוחלפו.

בחשבון מופיע חיוב על "עבודות חיצוניות", מה זה אומר?

ישנם מצבים שבהם המוסך נאלץ לבצע חלק מהתיקונים אצל בתי מלאכה או מוסכים אחרים (כמו חריטת בלמים, עבודות חשמל או פחחות למשל). החוק קובע כי המוסך רשאי למסור את רכבכם או כל חלק ממנו לתיקון בבתי מלאכה אחרים המורשים כחוק, לפי שקול דעתו תוך כדי שימוש בחלפים ובחומרים המתאימים לצורך תיקון הרכב. על העבודות הללו רשאי המוסך לחייב אתכם בנפרד - בתנאי שהדבר אינו חורג מהגדרתכם בהזמנת התיקון.

האם אתם חייבים לטפל במוסך היבואן ברכב חדש?

על פי חוק ההגבלים, כל בעל רכב יכול לבחור היכן ברצונו לקבל שירות לרכבו - גם כאשר הרכב עדיין נמצא במסגרת אחריות היבואן. הדבר נכון לכל סוגי הטיפולים והתיקונים, למעט כאלה בהם יש צורך לממש את אחריות היבואן. חשוב להדגיש כי היבואן אינו רשאי על פי חוק לשלול את אחריותו לרכבכם אם בחרתם לבצע טיפולים במוסך שאינו מורשה מטעם היבואן, אולם הדבר מותנה בכך שעל המוסך שבו בחרתם להיות מורשה על ידי משרד התחבורה.

ואם אנחנו לא מוכנים לשלם?

במקרה כזה רשאי המוסך לעכב תחת ידו את מכוניתכם או החלקים שהורכבו על ידו בצורת פיקדון, עד לתשלום מלא של החשבון. מהיום הרביעי לגמר התיקון, אפילו רשאי המוסך לגבות מכם דמי אחסון במקרה של אי־תשלום!

ואם עדיין יש בעיות ברכב אחרי הטיפול במוסך?

אם הרכב נמסר לכם והסכמתם לקחת אותו, נתתם בעצם למוסך אישור על קבלת הרכב לאחר התיקון. אם גיליתם לקויים, חובה עליכם להודיע עליהם למוסך ולתת לו הזדמנות לתקן אותם ולפעול בהתאם להוראותיו. אם ישנם חילוקי דעות לגבי התיקון, אתם רשאים לפנות לאיגוד המוסכים וזה יביא את העניין לבוררות בפני ועדה טכנית מטעמו (בתנאי שהמוסך אכן חבר באיגוד המוסכים).

מה עם אחריות המוסך כלפי הרכב?

לפני שאתם משאירים את הרכב במוסך, חשוב שתוציאו את חפציכם שאינם שייכים למכונית מכיוון שהמוסך אינו אחראי לאובדן או לנזק שלא נגרמו כתוצאה מרשלנות מצדו. המוסך אחרי על הרכב שלכם כל זמן שהוא נמצא בחזקתו כאשר למעשה, בעת מסירת הרכב אתם מייפים את כוחו של בעל המוסך ועובדיו, לנהוג בו לצורך בדיקה או העברה לעבודות חוץ. חשוב להדגיש כי המוסך אינו רשאי להשתמש ברכב לצרכיו הפרטיים!

עשיתם תאונה עם הרכב, מי קובע לאיזה מוסך עליכם להכניס אותו לתיקון?

חשוב שתדעו כי זו זכותכם המלאה להכניס את הרכב לכל מוסך בו תבחרו מרצונכם החופשי בלי שאף בעל אינטרס יכתיב לכם; סוכן הביטוח, חברת הביטוח, מרכזי שמאות של חברות הביטוח ואפילו יבואן הרכב, אינם רשאים לכפות עליכם להכניס את רכבכם למוסך שאינכם חפצים בשירותיו במקרה של תאונה, גם אם הרכב עדיין נמצא בתקופת האחריות!

בחרו במוסך שאתם סומכים עליו - גם אם הוא לא נכלל בהסדר חברות הביטוח (מה שמגדיל ברוב המקרים את ההשתתפות העצמית, אבל עשוי להשתלם לכם במרבית המצבים). חשוב לציין כי זו זכותכם המלאה לבחור שמאי בעצמכם מרשימת שמאי החוץ של חברות הביטוח, או שמאי אחר באופן פרטי.

איך אני יודע אם התיקון מקצועי?

רק המנהל המקצועי של המוסך מוסמך לבחור את החלפים בהם יתוקן רכבכם ואת אופן התיקון. זכותכם לקבל מידע מלא ואפילו חוות דעת נוספת לגבי דו”ח השמאי ואופן תיקון הרכב לפני שאתם מסכימים לביצוע התיקון. עמדו על זכותכם כי רכבכם יתוקן באמצעות חלפים ראויים. חשוב להדגיש כי ברכב שגילו אינו עולה על שנתיים, חל איסור להשתמש בחלפים משומשים והשמאי חייב לאשר לצורכי התיקון חלקים חדשים בלבד. בנוסף, רכב שתוקן לאחרונה והורכבו בו חלפים חדשים, חייב השמאי לאשר חלפים חדשים אלה במידה והם נפגעו בתאונה.

דבר אחרון

חשוב לזכור כי על פי תקנות התעבורה, האחריות על שימוש ברכב לא תקין היא שלכם בלבד!

אתם, ורק אתם, היחידים שמחליטים מי יהיו נותני השירותים שלכם כדי שתוכלו לשמור על רכבכם במצב תקין. בחרו רק במי שאתם סומכים עליו ולא במי שמנסים להכתיב לכם. נהגו בחוכמה.