״אני רוצה לקנות את הגג מהשכנים, כמה עלינו לשלם להם?״ אנחנו מקבלים הרבה פניות כאלה, כשהשואל אינו מודע לכך, שמדובר בשאלה מאוד מורכבת.
קניית גג משותף, הצמדת גג לדירה, או רכישת גג הבניין מהשכנים מעסיקה רבים. אבל כשמדובר בגג, זה אינו רק משטח הבטון שמכסה את הדירה מלמעלה. מדובר למעשה במגרש עם זכויות בנייה. הגג המוצמד, עם כל זכויות הבנייה שמעליו, שייך לכלל הדיירים בבניין. גם אם נצמיד אותו לדירה שמתחתיו, ונאפשר שימוש בגג כמרפסת, או בניית חדר ועלייה לגג מתוך הדירה, עדיין זכויות הבנייה שייכות לדיירים.
פרויקטים של תמ״א:
היזם מחזק את הבניין, או הורס ובונה אחר תחתיו, מחזיר לדיירים את דירות התמורה, ובזכויות הבנייה מכוח התב״ע (תכנית בניין עיר), בונה דירות נוספות למכירה בשוק החופשי. צריך להפריד לחלוטין בין שימוש בגג לבנייה פרטית, לבין זכויות הבנייה מכוח התב״ע שאינן מוענקות לדייר העושה שימוש בגג, או רכש את הגג מהשכנים. הצמדת הגג לדירה מסוימת אין לה קשר להצמדת זכויות הבנייה לניצול.
פעמים רבות בשנים האחרונות, הגיעו לבית משפט בעלי דירות בבניין שמעוניינים לחזק אותו, ולהעניק ליזם את זכויות הבנייה, ומולם מתייצבים בעלי דירות הגג, שסבורים שהם גם בעלי זכויות הבנייה ומתנגדים לפרויקט. בתי המשפט פסקו חד משמעית, שזכויות הבנייה שייכות לכלל דיירי הבניין, אלא אם הוענקו באופן חד משמעי לדירת הגג בחוזה או בתקנון, שמבהיר שבעלי הדירה רכשו גם את זכויות הבנייה של הבניין. בעלי הדירה העושים שימוש בגג שהוצמד אליהם, אינם בעלי הזכויות הקיימות או העתידיות לבנייה.
לכן, אם נחזור לפתיח: הצמדת גג הינה עסקת מקרקעין, כשחלק מזכויות הקניין על הרכוש המשותף של בעלי הדירות, מוענק לדירה ספציפית. עם זאת, כאמור, זכויות הבנייה נותרות בידי כלל בעלי הדירות, ושייכות לכולם.
מוזמנים להיכנס: מחירון דירות לוי יצחק לבדיקת מחירי דירות מעודכנים בחינם!
(*מתוך תוכנית סודות הנדל"ן)