דירה שאין בה דייר והיא אינה מאוכלסת

בישראל קיימת הערכה לפיה יש כ-160,000 דירות רפאים.

מהן בעצם דירות רפאים?

דירות רפאים הינן דירות ריקות, שלא נעשה בהן שימוש, והן לא מאוכלסות ולא מושכרות. מרבית "דירות הרפאים" מצויות בערים הגדולות, תל אביב, ירושלים וחיפה.
מדובר על מספר עצום של דירות, שאם היו מוצעות להשכרה, או לחילופין למכירה, יש להן פוטנציאל מיידי להורדת מחירי הדירות או השכירות. אם נניח אנחנו מדברים על ביקוש שנתי של כ-80,000 דירות, הרי שמספר דירות הרפאים יכול לספק את מלאי הדירות לשנתיים, גם אם לא תיבנה אפילו דירה חדשה אחת.

כיצד נוצרות דירות רפאים, כשהדירה היא מצרך מאוד מאוד יקר בישראל?

  • דירות ירושה - שבעליהן עדיין לא החליטו מה לעשות איתן, להשכיר או למכור או לחילופין להתגורר. ההיסוס יכול לקחת שנים, ולעיתים יש חילוקי דיעות בין יורשים, ובינתיים הדירה נותרת ריקה.
  • דירות שנרכשו ע"י תושבי חוץ - דירות אשר חלקן להשקעה וחלקן לשמש את הבעלים כשהם מגיעים לארץ, שזה יכול להיות גם פעם בכמה שנים.
  • דירות "לביטחון" - ישנן דירות שנרכשו על ידי תושבי חוץ כ״דירות לבטחון״. אם חלילה יהיה צורך לעזוב את המדינה שחיים בה, נניח עקב רדיפות או אנטישמיות או משהו אחר, אז יש דירה בארץ שניתן להתגורר בה.
  • דירות "לילדים" - ישנם גם תושבי חוץ שרכשו את הדירה עבור הילדים למשל, כשיגדלו ואולי ירצו לעלות. גם במצב זה לעיתים קרובות עוברים שנים והדירה ריקה.

דירות רפאים אלה מכבידות ומורידות את ההיצע, הן להשכרה והן למכירה.

חשוב לציין שעד לפני מספר שנים, היתה הערכה לפיה יש בארץ פחות מ-50,000 דירות רפאים (שגם זה מספר לא קטן), אך התברר שמספר דירות הרפאים גדול פי שלוש. על בעלי הדירות נוסו סנקציות וחוקקו חוקים, בהם הוחלט שהם ישלמו ארנונה גבוהה פי שלוש ומיסויים נוספים. בפועל רק סנקציות מעטות הופעלו.

ההלשכה המרכזית לסטטיסטיקה ("למ״ס") מגדירה כדירת רפאים, דירה שאין בה דייר והיא אינה מאוכלסת. ניתן לבדוק זאת לפי צריכת מים וחשמל. דירות שאינן מאוכלסות, חשבונות המים והחשמל מינימליות.

האם ניתן להפעיל סנקציה כדי לעודד את בעלי הדירות להשכיר או למכור?

איתור מדויק של הדירות והטלת מיסוי וארנונה משולשת יכולים אמנם להסב נזק לבעלי הדירות, ולהיות מכבש שיאלץ אותם להשכיר את הדירות או למכור. יחד עם זה, עלינו לזכור, שמדובר בזכות הקניין. הדירות האלה נרכשו ושייכות לבעלים שלהם, וכל זמן שאינן גורמות נזק ישיר לסביבה, או לאדם, לא בטוח שניתן להתערב. זאת דילמה.

עוד באותו נושא:

מדריך למשכיר דירה

הסכם שכירות בלתי מוגנת

דמי מפתח - דייר מוגן

בדיקת שווי נכס באמצעות מחשבון שווי דירה