טיפ טכני: כך תאריכו את חיי הרצועה בטרקטורון וברכבי SBS
רצועה. פעם זו הייתה מילה רלוונטית רק לבעלי כלבים.
אבל אז המציאו את הוריאטור, שזה דבר גאוני שהוא בעצם גיר אוטומטי אבל בעל אינסוף הילוכים. הוריאטור, באמצעות רצועת גומי שכזו, מכוון את עצמו באופן רציף למהירות הסיבוב שמתקבל מהמנוע. לא נכנס כאן לעומק העניין, נתמקד דווקא ברצועה: כמעט על כל טרקטורון מורכב וריאטור, כלומר לכל הכלים יש רצועה. מדי פעם, צריך להחליף רצועה. מיד לאחר החלפת הרצועה יש לארגן מסיבת פרידה למשהו כמו 1,500 שקלים (כולל החלפה) ולכן כדאי להחליף רצועה כמה שאפשר פחות פעמים.
רק נבהיר: לאורך כל מה שיהיה כתוב כאן, אנחנו נכתוב "טרקטורון" אבל הכוונה היא לכל כלי הארבעה גלגלים הנוסעים בשטח והגיר שלהם הוא וריאטור.
אז רגע. כל כמה זמן צריך להחליף רצועה?
דותן, מנהל מוסך פולריס בצומת ראם אומר באופן חד משמעי:
"רצועה לא מחליפים לפי זמן ולא לפי קילומטרים. אין זמן מתאים להחלפת רצועה – אל תתנו שיספרו לכם סיפורים שמשתלמים בעיקר למוסך. יש כאלו שכל 30 שעות שורפים רצועה ויש כאלו שנסעו 750 שעות, נדיר אבל קיים. בזמן טיפול, אני מגיע לרצועה בוחן אותה וקובע אם היא במצב תקין ואתם יכולים לנסוע בשקט עד הטיפול הבא, אם היא במצב שדורש החלפה מיידית, או אם היא במצב ביניים, שזה אומר שאתם לא צריכים להחליף אותה במיידי, אבל צריך לעקוב אחרי המצב שלה"
מסקנה ראשונה: רצועה לא מתבלה לפי שעות, היא מתבלה לפי אופן השימוש שלכם.
מסקנה משנית: ודאו שאתם סומכים על המוסך בו אתם מטפלים בטרקטורון.

מה גורם לרצועה להתבלות?
אמה מה? רצועה של כל וריאטור בעולם, היא בסופו של דבר סוג של גומי (עם חיזוקים ועניינים, כן? זה לא בדיוק הגומי שממנו מכינים קוקיות לשיער וגם לא הגומי ממנו מכינים פנימית לאופניים...). עכשיו, גומי הוא דבר מתכלה. יותר גרוע מכך - גומי בשימוש לא נכון עלול להתכלות הרבה יותר מהר.
מסקנה שנייה: תפעול לא נכון של הרצועה יגרום להתבלות מהירה יותר שלה.
OK, אז מה זה הפעלה לא נכונה? מה אנחנו עושים שגורם לרצועה להתבלות מהר יותר?
או. כאן יש לנו מה להגיד לכם. קודם כל בואו נבין איך בגדול עובד וריאטור: כשאתם נותנים גז, מהירות הסיבוב עולה ויש שני דיסקים שמתקרבים אחד לשני, לוחצים את הרצועה משני צידיה ועל ידי כך דוחפים אותה קדימה. הרצועה מתקדמת לאזור בו קוטר הסיבוב שלה קטן יותר כך שההילוך גבוה יותר. כלומר למעשה העלאת הילוכים מתבצעת על ידי כך שהרצועה נדחפת קדימה.
אבל אם הגלגלים והצמיגים שלכם נמצאים בתוך משהו שמונע מהטרקטורון שלכם להתקדם, ואתם נותנים גז כדי לצאת מאותו מקום (למשל: כדי לצאת מקוליס, כדי לטפס סלע, כדי לצאת מבוץ), מהירות הסיבוב עולה והוריאטור מתחיל להיסגר - הוא רוצה להתקדם להילוך גבוה יותר. אם הייתם בתנועה, הרצועה הייתה נדחפת קדימה והכול היה בסדר. אבל אם אתם תקועים בתוך איזה קוליס אכזרי, או מנסים לטפס על סלע, ואתם עומדים במקום ונותנים עוד ועוד גז, הדיסקים נסגרים על הרצועה, אלא שהחלק המשלים שלה מהצד השני (דריבן) לא זז (אנחנו מדברים על מצב בו הטרקטורון תקוע מול אבן או בתוך קוליס ענק, זוכרים?) ולכן הרצועה לא מתקדמת. נוצר חיכוך חזק מאוד בין הדיסקים לבין הרצועה. בנקודה מסוימת דפנות הרצועה מתחילים להתחמם יותר מידי ולהישרף. במקרה קיצוני, היא עלולה גם להיקרע.
וזה לא הכול. נגיד שהרצועה לא נשרפה אלא רק נשחקה. כמו שאתם יודעים, שחיקה היא אף פעם לא סימטרית ומדויקת, אז יוצא שיש לכם רצועה שבמקום אחד היא צרה יותר מאשר במקום אחר. זה גורם לכך שבנסיעה איטית הכלי נוסע בקפיצות, בעיקר בתחילת נסיעה. חכו, עכשיו באות החדשות הבאמת רעות: לרצועה כזו יש "פצע" והפצע הזה הוא נקודת תורפה שמשם הרצועה ממשיכה להיקרע, ואז עלולה להתפרק לחתיכות כל כך קטנות, שאפשר לאסוף אותם עם מקלות אכילה סיניים.
מסקנה שלישית: אם אתם תקועים במקום אחד, נותנים עוד ועוד גז ולא זזים ממנו, כדאי להפסיק "לתת בגז" ולהתחיל לחפש דרך אחרת להשתחרר מהמצב.

הבנו מה לא עושים. אז מה כן עושים?
מה עושים? כדי שהרצועה לא תתחמם במצבים בהם שקעתם, או תוך כדי שאתם גוררים חבר, או אפילו בזמן שמעלים את הטרקטורון לעגלה - שימו את הגיר במצב LOW (משנה את יחסי העברה, אבל על זה נפרט בהזדמנות אחרת). בכלל, בכל פעם שיש לכם סימן שאלה אם צריך או לא צריך להעביר למצב LOW, כדאי להעביר. חשוב מאוד (בעצם מאוד מאוד מאוד מאוד...) לא לשכוח את הכלי במצב זה, ולהחזיר את הגיר למצב הרגיל אחרי שהשתחררתם מהמצב שדרש מצב LOW.
טוב, אז למדנו שבתנאים קיצוניים רצועה עלולה להיקרע במהלך נסיעה בשטח. זה לא משנה שזה קרה בגלל שימוש לא נכון בכלי, מה שחשוב זה שאתם לא יכולים להגיע הביתה. אבל לא לוותר כל כך מהר. החלפת רצועה היא משהו שאפשר לעשות לבד. שיהיה ברור: אנחנו ממליצים שלא להחליף רצועה לבד אבל מדובר במצב חירום בשטח, ואם זה יכול לעזור לכם להגיע עם הכלי חזרה הביתה, אז למה לא? אם אתם לא יודעים להחליף רצועה בעצמכם בשטח, בקשו עזרה. תמיד יהיה מי שיעזור לכם. החלפתם רצועה לבד? סעו לעגלה או הביתה. בכל מקרה, צריך להגיע למוסך כדי שיבדוק שהרצועה הותקנה נכון ובמקרה הצורך יסיר אותה ויתקין אותה שוב כמו שצריך.
מסקנה רביעית: אם אתם נוסעים קצת קרבי בשטח, כדאי לנסוע עם רצועה נוספת. גם אם אתם לא יודעים להחליף רצועה בעצמכם, כמעט תמיד תמצאו מי שיעזור לכם.
סתם, ככה, להזכיר לכם שוב:
החלפת רצועה זה עניין של כ- 1,500 שקלים, אז בעצם מה שקראתם עכשיו זה טיפ שיכול לחסוך 1,500 שקלים.