כתב: מיקו שלו
קצת על השינויים שעברו על דרום תל אביב ב- 31 השנים האחרונות ויותר על שינוי ספציפי שמתבטא במעברו של עסק ריפוד מושבי האופנועים המיתולוגי של סשה הרפד.
כל מי שעוסק באופנועים באזור המרכז ובייחוד באזור דרום תל אביב, מכיר את סשה הרפד. העסק הקטן של סשה נפתח ב- 1991 ברחוב בר יוחאי והצליח לאורך השנים לשמור על מראה חף מכל שינוי. אינסוף מושבי אופנועים וקטנועים עברו להם תחת ידיו האמונות. לא מעט שינויים עברו על אזור דרום תל אביב לאורך השנים, יבואנים חדשים (שהיום כבר וותיקים) הצטרפו לשוק האופנועים, בנייניה הישנים של דרום תל אביב נכבשו אחד אחד תחת גלגלי מכונות ענק, פורקו, ובמקומם הוקמו בניינים מודרניים ואולמות תצוגה מוארים.
עסקי אופנועים כאלו ואחרים צצו כפטריות לאחר הגשם, נטעו את שורשיהם בצידי הרחובות ושכונה צמודה חסרת חן ואפרורית הפכה לשכונה "שיקית" ומחוזרת בשם "פלורנטין".
אבל אצל סשה עצר הזמן. כאי שסביבו סוערות רוחות ורוחשים הגלים אך בצמרות עציו לא נושבת רוח כלל, כך שמר גם העסק הקטן על אותו המראה, ולמעשה, התזוזה היחידה אפשר היה לראות בעסק היה סשה עצמו. ת'שמעו זה מוזר, אבל לא נראה שאיזה אופנוען ראה אי פעם את סשה הרפד יושב או לא עמל על מושב כזה או אחר...
ככה מרפדים כסאות לאופנועים
ואם כבר מדברים על עמלו של סשה, אחוז גדול של הלקוחות ובעלי העסקים הדו גלגליים באזור המרכז הסתפקו תמיד בהורדת המושב שבו נדרש התיקון והשארתו אצל סשה לכמה שעות או לחזור למחרת. רק מי שבאמת נשאר בעסק ועקב אחרי תהליך התיקון, הבין כמה שפעולה בסיסית שכזו מצריכה לא מעט כוח, הרבה עקביות ולא מעט סבלנות. לאחר מילוי חורים בספוג המושב היה מתחיל סשה למתוח את הריפוד על גבי המושב והתהליך הזה לא קל, מצריך הפסקות לחמם את הריפוד המיועד, חיתוך שלו וכמובן הצמדתו לגוף המושב עצמו. לא קל כמו שזה נראה.
באחד מביקורי אצל סשה, הבחנתי בכלי העבודה המיוחדים שאיתם עבד, סכין מצ'טה גדולה, מספריים ענקיות וכבדות, פצירה ענקית ועוד, כל הכלים ישנים ומייצגים דורות אחרים ותקופות שנעלמו. לשאלתי הסביר לי סשה שאלו כלים אותם הביא כשעלה מאוזבקיסטן בסוף שנות השמונים - ועליהם הוא לא מוכן לוותר. מעבר לנוסטלגיה, טוען סשה שרק כלים האלו לא נשברים ומחזיקים מעמד גם אל מול דרישותיו הכבדות ואופי העבודה המאומצת המצריכה לא מעט הפעלת כוח.
כסאות האופנועים נוסעים דרומה
בחודשים האחרונים הגיעו השינויים העכשוויים גם לרחוב בר יוחאי ובהחלטה שנלקחה בכובד ראש החליט סשה שהגיע הזמן לשדרג את עצמו, להיפרד מהעסק הקטן שבנה בידיו וציפורניו, ולעבור למקום גדול, מואר ונוח יותר מהעסק שאותו הכרנו. אם מי ממכם מחפש אותו, העסק החדש מממוקם ברחוב הבנים 5א' בחולון, כ- 7 דקות נסיעה מהמקום הקודם וגם שם ניתן לראות את סשה ואת כלי העבודה העתיקים שלו "מפרמטים" מושבים בלויים ומחזיר להם את תהילתם כימים ימימה.